Meget utilfredsstillende og skuffende svar fra Fylkesråden på spørsmål angående støy

Fylkesråd Geir Kjetil Hansen frasier seg alt ansvar angående støyproblematikken i Nordland Fylke. Meget skuffende sier Venstres Fylkestingsrepresentant Franziska Wika. Dette viser at Fylkesråden ikke er på linje med egen regjering.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Interpellasjonen fylkesråden svarte finner du HER.

Fylkesråd for kultur og miljø Geir-Ketil Hansen svarte som følger:

Ansvaret for støyproblematikk er tillagt kommunene og fylkesmannen i de enkelte fylker. Kommunene har blant annet ansvar for kartlegging av innendørs støy fra veianlegg.
Fylkesmannen har en viktig rolle som informant, veileder og kontrollør overfor kommunene, slik at de skal følge opp sine plikter i henhold til forskriften. Statens forurensningstilsyn (SFT) er direktorat under Miljøverndepartementet, med fagansvar for forurensning. SFT arbeider blant annet med utvikling av regelverk, overvåking av støy og internasjonal rapportering. En annen sentral oppgave er å formidle kunnskap om regelverket og miljøtilstanden (støysituasjonen).

Fylkesmannens miljøvernavdeling er statens fagmyndighet for støy i hvert enkelt fylke og er forurensningsmyndighet i forhold forurensningsforskriftens kapittel 5 om støy. Som en del av denne rollen kan fylkesmannen blant annet uttale seg i plansaker i kommunene, og gi innsigelse til planene dersom nasjonale interesser ikke blir ivaretatt. Dette kan for eksempel gjelde tilfeller med grove brudd på Miljøverndepartementets retningslinjer for behandling av støy i arealplanlegging.

Gjennom plan- og bygningsloven regulerer kommunene all arealbruk og byggeaktivitet. Støygrenser er sentralt i forhold til ny bebyggelse og ved etablering av nye anlegg eller virksomheter som gir støy. Støyproblematikk skal være en del av beslutningsgrunnlaget i alle reguleringsplaner og tas opp gjennom fylkeskommunens planveiledning ovenfor kommunene.
Nordland fylkeskommune gir også uttalelser til reguleringsplaner og viser blant annet til nasjonale retningslinjer for støy. I de arealpolitiske retningslinjene i Fylkesplan for Nordland (2008-2011) er det fastsatt at analyser vedrørende konsekvenser for helse og tilgjengelighet, blant annet bør bygge på støykart.

Fylkesråden ser derfor ingen grunn til å fremme en egen sak om støyforurensning i Nordland fylke.

For publikum vil informasjon om støyproblematikk i enkeltsaker være svært viktig, for eksempel ved utbygging av nye veier. For informasjon vedrørende enkeltsaker eller støyproblematikk generelt kan publikum henvende seg til kommunen, fylkesmannen eller Statens forurensningstilsyn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**