Innlegg i sak 87/08 Fylkesdelplan – klimautfordringer i Nordland Fylke

Venstre mener at Nordland Fylkeskommune skal føre en helhetlig klima og miljøpolitikk

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Sak 85/08 Fylkesdelplan — klimautfordringer i Nordland

Bakgrunnen for arbeidet med en klimaplan for Nordland er fylkesrådets ønske om å sette i gang et arbeid med en helhetlig miljøplan for Nordland Fylke. Gjennom tiltredelseserklæringen beskriver fylkesrådet planen som:

“en plan som ikke bare skal omhandle fylkeskommunens egen virksomhet, men også se på andre tiltak som kan føre til at Nordlandssamfunnet i sin helhet kan redusere klimagassutslipp, ivareta biodiversiteten og verne om mangfoldet i naturen”.

En klimaplan for Nordland vil være et viktig ledd i dette helhetlige miljø-arbeidet.

Med utgangspunkt i klimameldingen vil det derfor være riktig at Fylkeskommunen hadde tatt tak i å se helhetlig på Klima og Miljø når en først lager en plan.

Derfor har Venstre fremmet forslag om å endre tittelen på Fylkesdelplanen.
Et enda bedre alternativ hadde selvsagt vært om en kunne ha fått en helhetlig “Klima-, energi- og miljøplan”.

Venstre mener at det er særdeles viktig at Fylkesplanene ser helhetlig på
problemstillinger. For mange delplaner fratar befolkningen muligheten til å se sammenhenger. I miljøspørsmål er det eksempelvis slik at ikke alt som fortoner seg som gode klimatiltak er like miljøvennlig, sett i et helhetlig miljøperspektiv. Eksempelvis kan det dukke opp interessekonflikter mellom å bygge ut vannkraft og vern av vassdrag eller å sette opp vindmøller verus beskyttelse av dyreliv og helseskadelig lavfrekvent lyd.

For å skape et mer forståelig bilde har jeg lyst til å trekke fram erfaringer fra helsevesenet:
I dag kan vi oppsøke helsetjenesten for å få spesialiserte svar på enkelte sykdommer, men som oftest er helseproblemer så sammensatt at det trenges flere diagnoser. En helhetlig analyse av helsetilstanden vil i så måte være den beste hjelpen for å få rett behandling.

Slik ser Venstre på miljøspørsmål. En rett klimadiagnose kan derfor være en feil miljødiagnose sett i et økosystematisk perspektiv.

For Fylkeskommunen og publikums krav på å se helheten kan det være fordelaktig å ikke stykke opp fylkesplanene i så mange enheter at befolkningen ikke skjønner sammenhengen.

Ut i fra disse tanker opprettholder Venstre sitt forslag til vedtak.

Venstre
Franziska Wika

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**