– Asylmottak i Norge har vanskeligheter med å få forsikra bygningsmassen. I følge NRK Nordland hadde ingen forsikringsselskaper i utgangspunktet sagt seg villig til å forsikre asylmottaket som nå er under planlegging i Andøy kommune, skrev Lysklætt (V) i den skriftlige henvendelsen, og ville vite hva statsråden mente om at forsikringsselskap nekter å tilby ordinære forsikringsordninger når det er et asylmottak som trenger forsikring.
Bakgrunnen for spørsmålet er en kommunal virksomhet i Andøy kommune som ønsket tilbud på forsikringsordning. Dette skulle drives i henhold til statlige retningslinjer og etter ønske fra sentral statlig virksomhet. Forsikringsselskapet mente at i henhold til bransjens risikoberegninger ville det ikke være aktuelt å tilby noen avtale til slik offentlig virksomhet når formålet med virksomheten er mottak av asylanter.
I svaret viser justisministeren til ny vedtatt endringslov til forsikringsavtaleloven som trer i kraft fra 1. januar 2009. Etter denne dato vil eventuell forsikringsnekt være lovstridig dersom det ikke er saklig begrunnet opp mot den konkrete forsikringssaken. Forsikringsselskapet pålegges å gi kunden en skriftlig begrunnelse ved et slikt avslag.
Venstres representant i fylkestinget i Nordland, Arne Langset, er også tilfreds med svaret. – Dette er slik jeg ser det både godt og avklarende.
– Da tillegget til forsikringsavtaleloven ble behandlet i Stortinget nå i juni var det politiske fokus først og fremst rettet mot privatkunder som ble nektet avtale uten å få vite hva selskapene la til grunn. Justisministeren presiserer nå at kravene til saklighet og åpenhet fra forsikringsbransjen også vil bli fulgt nøye i saker som eksempelvis ved etablering av kommunale asylmottak eller annen samfunnsvirksomhet. Selv om lovendringen ikke trer i kraft før årsskiftet, bør ingen selskap være tjent med å utfordre en såpass klar holdning fra myndighetenes side. Jeg er derfor godt fornøyd med svaret fra statsråden, sier Langset (V).