Venstre på Stortinget har fremmet flere forslag for å gjøre situasjonen innenfor psykisk helse bedre. Det er viktig at særlig unge med problemer får trygg og god behandling så tidlig som mulig. Forebygging er et stikkord som i så mange andre sammenhenger i helsevesenet.
-Vi har alle et ansvar for å se våre medmennesker å hjelpe til å forebygge ensomhet, ikke alle trenger spesialisert behandling, noen mennesker trenger rett og slett noen å snakke med, sier Venstres medlem i Helse- og omsorgskomiteen Gunvald Ludvigsen.
Menneskerettigheter brytes
Norge har mer enn 10.000 tvangsinnleggelser i psykiatrien i løpet av ett år. Dette er et høyt tall. Bruk av tvang øker overfor pasientgrupper som psykisk utviklingshemmede, psykisk syke og demente.
– Det er en grunntanke i et samfunn at det er borgerne som skal kontrollere staten og ikke staten som skal kontrollere borgerne. Derfor er tvang som metode uakseptabelt og bør bare brukes i svært spesielle situasjoner, sier Ludvigsen.
Norge har ligget på topp i statistikken om bruk av tvang i psykiatrien. Menneskerettighetene brytes i Norge, og særlig i psykiatrien. Det blir også brukt tvang mot russmiddelmisbrukere, mot psykisk utviklingshemmede og mot demente.
– Venstre mener dette er svært bekymringsfullt. Utgangspunktet for all behandling av pasienter i Norge er at behandlingen skal være frivillig, sier Ludvigsen.
Restriksjoner
Retten til selv å mestre, protestere, å ha en mening om egen situasjon blir skjøvet til side når pasienter opplever tvangsbruk. Hvordan skal man bli frisk hvis egen integritet og mulighet til selv å ta tak i problemer hele tiden blir ødelagt?
– Vi har gode pasientrettigheter, men dette er i liten grad til hjelp for folk som blir utsatt for tvang i psykiatrien så lenge pasientene ikke er i stand til å kjøre en rettsprosess, sier Ludvigsen.
Derfor har Venstre fremmet følgende forslag om en handlingsplan mot tvang i psykiatrien:
1.Stortinget ber Regjeringen utarbeide en handlingsplan for å redusere tvangsbruk innenfor psykisk helsevern. Handlingsplanen bør inneholde oppfølging av opptrappingsplanen for psykisk helse, og klargjøre hvor i helsetjenesten tilgjengelige ressurser skal nyttes. Handlingsplanen bør redegjøre for hvordan det enkelte helseforetak, i samarbeid med kommunehelsetjenesten, kan ta i bruk metoder som erfaringsmessig har redusert bruk av tvang. Forpliktende samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten bør vurderes.