Mer politi viktigere enn fagbrev for vektere

I Aftenposten kunne vi i dag lese at det etterlyses en styrking av vekterutdanningen. Odd Einar Dørum støtter en styrket opplæring for noen vektere. – Men det viktigste grepet man kan ta for å imøtekomme en eksplosiv vekst i private vakttjenester er å gi politiet det løftet de trenger, påpeker han.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– Det er positivt at vekterbransjen ønsker en styrket opplæring for vektere, sier tidligere justisminister Odd Einar Dørum, som forrige stortingssesjon la fram et forslag om akkurat dette.

– Særlig viktig er dette for de vekterne som patruljerer i det offentlige rom, med hensyn til lovlig og ulovlig maktbruk i tjeneste. Men det viktigste grepet man kan ta for å imøtekomme situasjonen med eksplosiv vekst i private vakttjenester, er å gi politiet det løftet de trenger, påpeker han.

Nytt regelverk for vektere
Venstre foreslo i forrige stortingssesjon et nytt regelverk og rutiner for vekteres utøvelse av makt. Forslaget ble debattert i Stortinget før sommeren, og avvist av regjeringspartiene.
– Vi har et detaljert og grundig regelverk for politiets bruk av makt. Samtidig eksisterer det knapt en eneste bestemmelse for vekteres maktbruk, sier Odd Einar Dørum.

En rekke episoder har dokumentert hvordan vektere ser ut til å bruke unødvendig harde maktmidler. Venstre mener det er et paradoks at det nå patruljerer langt flere vektere enn politi i hovedstadens gater, uten at det finnes regulering av hva vektere lovlig kan og ikke kan foreta seg.
– Politiet skal passe på folk, mens vektere passer på bygninger. I en rettsstat er det et kjernepunkt at det som hovedregel er politiet som har rett til å bruke personmakt, sier Dørum.

– Når bare et fåtall vektere tar fagbrev, er det et tegn på at bransjen hittil ikke har satt opplæring og kompetanse i høysetet, heller ikke for vektere som patruljerer gater og som i praksis blir maktpersoner overfor vanlige borgere, sier Dørum.

Heller politi enn vektere
– Det viktigste grepet man kan ta for å imøtekomme den situasjonen som vi i dag har med flere vektere enn politifolk i gatene, er å sette ressursene inn på politiet. Det er å ta tak i de bakenforliggende faktorene, mener Dørum, som konkretiserer: – Da trenger vi en kraftig økning i inntaket på Politihøgskolen, slik Venstre foreslo i forrige stortingsseksjon og slik Storberget nå følger opp, og å sette flere inn i sivile stillinger i politiet. Man trenger ikke politiutdannelse for å føre kriminalstatistikk eller være bisittere i rettssalene. Det skal enkle grep til for å fristille mange ressurser i politiet, forklarer Dørum.

– Dessuten er det en ledelsesoppgave både politisk og faglig å sørge for at politiets ordenstjeneste får lønnsmessige karriereveier som belønner dem for å stå i denne jobben, og at de får kompetansebygging som gjør at dette gis status. Jeg vil sterkt oppfordre Storberget om å ta fatt på denne ledelsesoppgaven, avslutter Odd Einar Dørum.

Dette er Venstres forslag:
1. Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget på egnet måte for å redegjøre for reglene for privat pågripelsesrett, nødrett og nødverge.
2. Stortinget ber Regjeringen utarbeide forskrifter til vaktvirksomhetsloven om bruk av maktmidler i tjenesteutøvelse.
3. Stortinget ber Regjeringen gjennomgå opplæringen for vektere, særlig de vekterne som patruljerer i det offentlige rom, for å se om opplæringen er tilfredsstillende med hensyn til lovlig og ulovlig maktbruk i tjeneste.

Hele forslaget finner dere her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**