Sats på studentboliger!

Både SiAs adm.direktør, Steinar Finseth, og vi som var på møtet er enige: Vi trenger flere studentboliger i konkurransen om de beste studentene. Dette er nødvendig for å få kvalifisert arbeidskraft til landsdelen, for å øke kvaliteten på underviningen og for å bygge Sørlandet som et attraktivt sted å komme til.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Med Ola Elvestuen som hedersgjest, var en delegasjon fra Venstre i møte med SiA, Studentsamskipnaden i Agder, for å høre om boligsituasjonen for studenter ved universitetet i Kristiansand.

I en artikkel i Kristiansand avis tirsdag 30.september i etterkant av dette møtet sier Kåre Selle, leder ved SiA Bolig, at bostedsløse studenter vraker Kristiansand som studentby. Det bemerkes også at de økende leieprisene på privatmarkedet gjør at stadig flere studenter jobber ved siden av studiene. Dette går ut over studiene.

Penger

Foto: hl

Studentboliger bygges ved hjelp av tilskudd fra Husbanken. Et totalbeløp bevilges av regjeringen og fordeles deretter på de forskjellige høyskoler og universiteter. Sittende regjering har bevilget støtte til 600 nye enheter på landsbasis. SiA ved UiA har søkt men ikke fått tilskudd i denne runden.

Det finnes imidlertid noen begrensninger som gjør byggingen ekstra vanskelig å gjennomføre:

En boenhet kan etter dagens regler ikke koste mer enn 500.000,- og dette beløpet inkluderer tomt, prosjektering og byggekostnad samt nødvendig interiør til en studenthybel. Med dagens entreprenørkostnader sier det seg selv at dette ikke er gjennomførtbart.

I tillegg er Husbankens tilskudd begrenset til 50% av byggekost. Det betyr at man vil få 250.000,- i tilskudd pr boenhet.

I Venstres nye Stortingsvalgprogram ønsker vi å bygge 1000 eheter pr år på landsbasis.

Venstre ønsker også å fjerne taket på kostnad pr boenhet,men å sette tak på tilskuddet fra Husbanken på f.eks. 300.000,- pr enhet. Dette vil gi de forskjellige samskipnadene økt handlefrihet og mulighet til å tilpasse byggeprosjektene etter lokale behov.

I Kristiansand ligger Biltisynet-tomta i forlengelsen av dagens Campus klar for å ta imot fremtidens lærere, ingeniører og miljøforskere. SiA er klar for å bygge 3-400 nye boenheter. Det er tildeling av midler som mangler.

Solveig Nilsen
Leder Kristiansand Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**