– Skjønner ikke alvoret

– Jeg har tatt opp den dramatiske nedgangen i antall søkere til den samiske allmen- og førskolelærerutdanninga ved Sámi Allaskuvla/Samisk Høgskole i Kautokeino med forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland. — Men jeg er ikke imponert over det svaret jeg har fått — statsråden kan umulig skjønne alvoret i situasjonen, sier Venstres stortingsrepresentant Vera Lysklætt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Vera Lysklætt er bekymret for den samiske lærerutdanningen.

Vera Lysklætt er bekymret for den samiske lærerutdanningen.
Foto: Frode Fjeldstad

– I det svaret jeg har mottatt har utdanningsministeren ingen konkrete tiltak å foreslå pr. idag enda det er i dag at rekrutteringa til samisk lærerutdanning er katastrofalt lav, sier Vera Lysklætt. — Hun skyver heller problemstillinga foran seg og viser til Stortingsmeldinga om samepolitikken.

For inneværende skoleår, 2008/2009, er det kun 17 studenter ved lærerutdanninga. I 2001 var det hele 46 søkere til samme utdanning. Og, fra 2001 og fram til i dag er det kun 11 studenter som har fullført utdanninga.

Vera Lysklætt med t.v. direktør Anders J.H. Eira og rektor Steinar Pedersen ved Sámi Allaskuvla.

Vera Lysklætt med t.v. direktør Anders J.H. Eira og rektor Steinar Pedersen ved Sámi Allaskuvla.
Foto: Venstre

– Jeg har nylig besøkt Sámi Allaskuvla i Kautokeino og fikk da et godt innblikk i den svært bekymringsfulle situasjonen som har oppstått ved at det nå er svært få søkere til lærerutdanninga og frykten for at vi ikke skal makte å få utdanna nok samisktalende lærere til den samiske skolen i framtida. Dette vil i såfall kunne få dramatiske konsekvenser for ivaretakelse og utvikling av samisk språk og kultur, sier Vera Lysklætt bekymret.

– Det er behov for tiltak og dette må skje raskt. En stipendordning vil kunne være ei viktig gulrot som kan virke motiverende på nye søkere. Flere samisktalende må dessuten fullføre vidergående skole og skaffe seg studiekompetanse slik at rekrutteringsgrunnlaget blir større.

– Det er også å håpe at det nye og topp moderne høgskolebygget som vil stå ferdig til neste høst vil virke motiverende på nye søkere, avslutter Vera Lysklætt.

Les saken på NRK Sámi Radio.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**