Kommunene bør få ansvar for kameraovervåkning

Nordland Venstre mener kameraovervåking griper inn i den enkeltes personvern på flere måter: Ved å berøre behovene for å være i fred fra andre, for å ha kontroll over personlige opplysninger og for å unngå et kontrollsamfunn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Hensynet til personvernet må imidlertid veies mot andre beskyttelsesverdige hensyn. I dag er det Datatilsynet som fører tilsyn med og håndhever personopplysningslovens regler om fjernsynsovervåking.

– Om eventuelle fordeler av kameraovervåking oppveier de personvernmessige omkostningene, er imidlertid et politisk spørsmål hvor meningene kan variere fra sted til sted, avhengig av lokale forhold, sier Terje Cruickshank, org.nestleder i Nordland Venstre, som mener at kommunene bør få anledning til å overta tilsynsansvaret for kameraovervåking og til å bestemme om en slik overvåking skal være konsesjonspliktig.

– Gjennom konsesjonsreglene vil en kommune kunne bestemme om visse områder ikke skal være kameraovervåket, eller eventuelt bare overvåket av et bestemt antall kameraer, sier Cruickshank.

Kamera

Venstre mener hensynet til det lokale selvstyret taler for at det bør være opp til hver enkelt kommune å avgjøre hvordan personvernhensyn skal avveies mot andre kryssende hensyn, innenfor rammen av personopplysningslovens regler.

– Det er først og fremst personvernet til innbyggerne i kommunen som berøres når busstorget eller glasshuset overvåkes. En overføring av tilsynsansvar kan dessuten bidra til at personvernspørsmål kommer høyere på den lokalpolitiske dagsorden, og vil stimulere til en lokal debatt og bevisstgjøring om personvernspørsmål, sier Cruickshank. Det kan f.eks opprettes et kommunalt tilsyn og en kommunal nettside hvor borgerne kan sjekke om kameraer er lovlig satt opp, hvem som har tilgang til opplysningene og hvor lenge dette blir lagret.

Venstre mener dessuten at effektivitetshensyn taler for at tilsynsansvaret flyttes til kommuner som ønsker det. – Antallet overvåkingskameraer ser ut til å være økende. Datatilsynet har i dag ikke kapasitet til å føre tilsyn med om all overvåking oppfyller lovens krav. Overføres tilsynsansvaret til kommunene, vil det kunne åpne for en intensivering av kontrollen i den utstrekning det er behov for det, sier Cruickshank.

Venstre har på Stortinget foreslått å endre personopplysningsloven slik at kommunene gis tilsynsansvaret for kameraovervåking og til å bestemme om en slik overvåking skal være konsesjonspliktig.

Nordland Venstre
v/ Terje Cruickshank

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**