Flere må med — seniorer i arbeidslivet

Vårt største problem for å gi gode velferdstjenester i årene som kommer vil være mangel på arbeidskraft.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


En fersk rapport fra NAV viser at hver fjerde ansatt i alderen 55-60 år som var ansatt i industrien i 2003, har fire år senere gått ut av arbeidslivet. Dette er dårlige nyheter for industrien, som i dag mangler 10.000 arbeidere. Frafall blant arbeidstagere over 55 år er ikke bare et problem for industrien, men også for omsorgssektoren. Vårt største problem for å gi gode velferdstjenester i årene som kommer vil være mangel på arbeidskraft.

Målet for pensjonsforliket er at flere skal stå i arbeid. Vi vet at førtidspensjon, og spesielt avtalefestet pensjon (AFP), er en viktigere avgangsårsak for personer over 62 år enn uførepensjonering. Derfor mener Venstre at en ordning hvor alle over 62 år unngår avkorting i pensjon hvis de velger å arbeide mer, er en god løsning for å beholde arbeidstakere i arbeid. Dette må kombineres med mer individuell tilrettelegging på den enkeltes arbeidsplass.

Arbeidstagere i omsorgsyrker er spesielt utsatt for skader og belastningslidelse, og for å møte utfordringene knyttet til en aldrende befolkning vil det være av stor betydning å beholde folk i disse yrkene i arbeid så lenge som mulig. Dette kan blant annet innebære fleksible turnusordninger og mer vekt på tekniske hjelpemidler for å unngå tunge løft. Dette er bakgrunnen for at vi ønsker at hver enkelt ansatt over 45 år i tunge omsorgsyrker i større grad bør kunne få en vurdering av sin arbeidssituasjon med vekt på individuell tilrettelegging.

Det bør også bli vanligere for seniorene å bytte arbeidsoppgaver og jobb. Dette er en utvikling som vi i Venstre mener for de fleste yrkesgrupper vil gå av seg selv i takt med økende kompetanse og utdannelse hos befolkningen som helhet. Det er selvfølgelig noen unntak fra denne litt optimistiske holdningen. Spesielt er det viktig at yrkesgrupper som fortsatt har tunge fysiske yrker som omsorgsyrker og i industrien, å finne lettere og mer varierte arbeidsoppgaver. Det er viktig å presisere at det ikke skal bli vanskeligere for de som ikke kan jobbe mer, å få de ytelser de har krav på. Men for mange kan en mer fleksibel arbeidshverdag være løsningen.

Det viktigste for å hindre tidlig avgang fra arbeidslivet er etter Venstres mening at vi greier å gjøre en bedre jobb med å utjevne helseskiller mellom ulike yrkesgrupper. Stat og kommune har et klart ansvar for å tilrettelegge samfunnet slik at det minimaliserer risikoen for helseskade. Økt satsing på rehabilitering og forebyggende arbeid er viktig for å sørge for at seniorer forblir i helsevesenet. Men for disse yrkesgruppene må forebyggingen av helseskader starte på et mye tidligere tidspunkt enn det gjøres i dag. Til tross for at det gjøres en del bra arbeid på dette området, er Venstre overbevist om at det er et større potensial å hente ut via variasjon, mer tilrettelagt arbeid i perioder og flere tekniske hjelpemidler.

Nordland Venstre
v/ Berit Woie Berg

Venstre i sentrum
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**