Gatas parlament

Når Willy Heimstad går til angrep på meg som udemokratisk, og som statsfienden som undergraver demokratiet viser han en total mangel på forståelse, og hvordan vårt politiske system er bygget opp. Samtidig som han viser seg som historieløs og uvitende.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det demokratiske system vi har i dag har mennesket kjempet seg til, gjennom en rekke måter. Noen ganger fredelig, andre ganger med demonstrasjoner og underskrifter, og i de aller mest ekstreme tilfeller ved revolusjoner og vold. Frihet, likhet og brorskap var de liberales slagord under kampen for folkestyre i Frankrike. Dette er kanskje en av historiens beste eksempler på "gatas parlament" i aksjon. Folket så seg lei på urettferdighet og befridde sg selv, og la grunnlaget for den moderne stats tanken i Europa. Jean-Jacues Rousseau kan sies å være grunnleggeren av den Europeiske statsmodellen, og det moderne demokratiet vi kjenner i dag. I sin bok "Samfunnspakten" sier Rousseau "Malo periculosam libertatem quam quietum servitium" Jeg foretrekker frihetens farer fremfor slaveriets ro. Den ro Willy Heimstad nå ønsker er slaveriets ro, at innbyggerne stilltiende skal akseptere at folkevalgte går imot folkeviljen og det beste for kommunen. I slike tilfeller er "gatas parlament" en nødvendig trykkventil som kan gi folkevalgte en pekepinn på hvor veien burde gå videre.
Vi kan selvfølgelig ta eksempler fra nyere tid. Martin Luther King ledet et folkeopprør i USA mot statelig rasisme, raseskille og urettferdighet. Det var "gatas parlament" som talte de svakes sak, og resultatet ble et USA der man avskaffet raseskille. Sør Afrikas styre med apartheid er nok et eksempel, Nelson Mandela og ANC ledet et" gatas parlament" for frihet og likehet for alle Sør Afrikanerne. Kanskje det som vi husker sterkest er murens fall i Berlin i 1989. Dette er et av de mest dramatiske eksemplene på "gatas parlament" i moderne Europeisk historie, og hvordan understrømminger i folket er det ultimate demokrati, nemlig folkestyre og folkemeningen. Å karakterisere en underskriftskampanje for et badebasseng på Vinstra som samfunnsfiendtlig, og en undergraving av de demokratiske prinsipper er hårreisende, og forfekter et grunnsyn som jeg håpet gode borgere av Nord Fron og Norge reserverer seg imot. Underskriftskampanjen er etter min mening et uttrykk for det absolutte demokrati, og et bilde på at vi i Nord Fron har engasjerte borgere som nå tar ansvar, og gir korrektiv til de folkevalgte som er etter manges mening i ferd med å gjøre en stor feil. Derfor støtter jeg aksjonen av hele mitt hjerte, samtidig som jeg selvfølgelig respekterer motpartens meninger om hvor badeland burde ligge. Lytt til stemmen fra dypet, og ta lærdom. Å gå imot slike understrømninger lønner seg aldri, det har historien vist oss gang etter gang.

Mikkel Dobloug
Leder Nord Fron Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**