Basseng eller politisk sandkasse?

Er det på tide å lære av de feil som er gjort med kortsiktig tenking ved store og viktige utbygginger i Nord-Fron kommune? Debatten som raser om badeland må nå løftes ut av sandkassen, og vi er nødt til å se dette med et litt større perspektiv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Dette handler like mye om regionsutvikling og regionsentere, som samarbeid mellom to kommuner som nå står i fare for å tape stort i fremtiden om vi ikke gjør det rette. Diskusjonen om store regioner vil før eller siden komme, og om vi i Sør og Nord Fron har lyst til å være med der så må vi satse nå, og der det er mest hensiktsmessig å satse. Sel kommune har systematisk jobbet seg opp til å bli et slikt naturlig sentrum, mens Fronsbygdene har gjort det stikk motsatte! I dag heter det ikke Otta VGS lenger, men Nord Gudbrandsdalen VGS. Det er flere eksempler som Nord Gudbrandsdøl Ligningskontor, Mattilsynet flyttet til Otta, dere ser tegningen klart håper jeg. For å si det mildt så kan det hende at det en gang blir Nord Gudbrandsdalen Landbrukskontor, og en ting er sikkert, den vil verken ligge her i Nord Fron eller Sør Fron slik det politiske flertallet i begge kommunene reder i dag. I den tid som kommer vil virkeligheten treffe oss, og så lenge vi ikke er villige til å satse hardt på de riktige stedene og utvikle Nord Fron kommune til å bli et regionalt senter, så fortjener vi heller ikke noe i fremtiden. Som man sår kan man høste.

På Hadeland raser nå striden om sammenslåing av skoler, tre VGS legges ned og det skal bygges en ny skole på Gran som er stipulert til 700 millioner kroner! Fylkets vei er ganske tydelig, store skoler, sentralisering og nedlegging av skoler til fordel for store regionale skoler. Tror dere virkelig at vi kan beholde Vinstra VGS om Fylket går inn for å bruke et tilsvarende beløp på Nord Gudbrandsdalen VGS? Ikke slik mesteparten av politikere holder på I Sør og Nord Fron kommune Pt.

Venstre mener at vi må styrke kommunesenteret for å oppnå synergien. Vi må sates på et badebasseng ved Kåja eller Vinstra VGS for å styrke kommunesenteret og skolen. På den måten sørge for at det blir vanskelig for Fylket å begynne å rasle med nedleggelses sabelen ved neste korsvei nettopp fordi vi har brukt så mye resurser på å bygge opp fantastiske muligheter rundt skolen og det naturlige senter Vinstra faktisk er. Om Aksel Eng faktisk mener at han vil jobbe for Vinstra VGS der det er mange elever fra Sør Fron og Ringebu nå går, og om han faktisk vil den oppvoksende generasjons beste så burde han snarest komme ned fra sin høye hest og se fakta i øynene. Slik Eng uttaler i GD vil han jobbe for skolen, ja da må han også begynne å jobbe aktivt for å legge et badeland til Vinstra. Jeg kan love at Venstre ønsker veldig gjerne å støtte Sør Fron i byggingen av et nasjonalt skianlegg på Gålå. Grunnen er at dette vil virkelig være en synergi for Sør Fron som nasjonal vintersport destinasjon. Og ikke minst helt i tråd med å legge arenaer der de gir mest synergier. Et slikt anlegg på Gålå vil styrke begge Fronsbygdene som regionsenter, og ikke minst det allerede eksisterende næringsliv i Sør Fron. Venstre mener at samarbeid mellom Sør Fron på mange punkter er helt naturlig og veldig fornuftig. At tidligere kommunestyrer har fattet andre vedtak kan Venstre ikke stå inne for, da vi ikke har vært med i politikken siden begynnelsen av 80tallet. En ting er sikkert, vi er her nå og det merkes, og det skal merkes positivt. På kort sikt kan debatten som raser være sårende og usaklige, men vi ser fremover og ikke tilbake. Vi ønsker å styrke både Sør Fron og Nord Fron for fremtiden ved å nå gjøre de riktige tingene. Dette er Venstres syn i saken, og vi håper nå at debatten kan ta en annen vending enn tidligere med stygge og usakelige personangrep, barnslige beskyldninger og lite konstruktiv argumentasjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**