Oppslag i Nationen 24.september 2008.
Mer skog på kvinnehender
Hver fjerde skogeiendom eies nå av en kvinne.
Kvinner som eier skog
* Totalt finnes det 117.700 skogeiendommer over 25 dekar i Norge. 2500 av disse var eid av staten og andre upersonlige eiere.
* 26.000 av eiendommene eies av en kvinne.
* Til sammen utgjør kvinnene 24 prosent av skogeierne. I 1989 var tilsvarende andel 17 prosent.
* I Sogn og Fjordane var kvinneandelen 18,9 prosent, den laveste andelen i landet.
* Kvinneandelen er høyest i Finnmark, Troms og Nordland, der den utgjorde rundt 30 prosent.
* Kilde: Strukturstatistikken for 2007 fra Statistisk sentral-byrå (SSB)
Tradisjonelt er det menn som har eid og jobbet i skogen, men ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at likestillingen har nådd inn mellom trærne.
Nesten hver fjerde skogeiendom eies nå av en kvinne. Det er en markant økning fra begynnelsen av 1990-tallet da andelen lå på 17 prosent.
Tallene viser at flere jenter benytter seg av odelsretten. Det kan være et tegn på at flere jenter fatter interesse for skogbruket, mener skogeier og styreleder i Norskog, Benthe Løvenskiold Kveseth.
Det er Statistisk sentralbyrå (SSB) som har lagt fram tallene i sin strukturstatistikk for 2007. Rådgiver Trond Amund Steinset bekrefter at jenteinnrykket kommer av endringene i odelsloven.
Endringene som ble gjort på 1970-tallet likestilte kvinner og menn i odelsspørsmål. Nå begynner dette å slå inn for fullt, sier han.
Særlig blant de yngre skogeierne har kvinneandelen økt. De nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark har aller høyest kvinneandel. Her utgjør damene 30 prosent.
Få jobber med skog
Selv om det er blitt flere kvinnelige skogeiere, er det fortsatt flere menn som jobber med skogbruk. Tall fra 2006 viser at bare 16 prosent av dem som mottar næringsinntekt fra skogen er kvinner.
Det er ingen grunn til at det skal være sånn. Å jobbe med skogbruk passer like godt for kvinner som for menn, mener Løvenskiold Kveseth. Hun mener skogeiere og andre i bransjen må bli flinkere til å vise hva skogbruk egentlig går ut på.
Jobben med å forvalte eiendommen er veldig variert. Arbeidsdagen innholder alt fra kontorarbeid til skogturer. Før var skogbruk bare tømmerdrift, nå er det så mye mer, for eksempel utmarksturisme, sier Løvenskiold Kveseth.
Ble godt tatt imot
Selv var hun yngst i søskenflokken, og det var alt annet enn opplagt at hun skulle ta over gård og grunn.
Jeg hadde interessen for det tidlig, og valgte derfor å studere skogbruk. Det var først da jeg var ferdig med studiene at det ble klart at jeg skulle ta over.
Hun tror ikke jenter i dag trenger å bekymre seg for at familie eller andre skogeiere skal ha noe i mot at en kvinne overtar.
Noen hevder at det er vanskeligere for en kvinne å bli tatt seriøst i denne bransjen. Min klare oppfatning er at det ikke er slik, sier Kveseth.