En mer miljøvennlig bilpark

Å stimulere til mer miljøvennlig drivstoff er viktig for å redusere klimagassutslippene. Unge Venstres mener regjeringen og norske kommuner er for passive i kampen for en mer miljøvennlig transportsektor, skriver Anne Solsvik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Anne Solsvik

Foto: Jan Kløvstad

Mer enn 20 prosent av norske klimagassutslipp er tilknyttet transportsektoren. Mye kan gjøres med begrensende tiltak som vegprising kombinert med en bedre kollektivtransport både på veg og bane. Likevel er det mange som fortsatt vil ha behov for persontransport. Unge Venstre krever at regjeringen nå kommer på banen og gjennomfører tiltak som stimulerer til en mer miljøvennlig bilpark. Unge Venstre vil ikke påby én miljøløsning, men sikre at det bygges ut en skikkelig infrastruktur for flere forskjellige former for miljøvennlig drivstoff, som bioetanol (E85), biodiesel, biogass, el eller hydrogen.

Det er viktig at produksjon av biodrivstoff ikke bidrar til økte matvarepriser. Biodrivstoff opptar under 1% av det samlede jordbruksarealet og har dermed liten skyld i de økende matvareprisene. For å sikre at produksjonen av biodrivstoff ikke går ut over matvareprisene vil Unge Venstre stimulere til produksjon av biodrivstoff fra trevirke og avfall, og ta i bruk ubrukte landbruksarealer, samt å bevilge mer til forskning på området. Unge Venstre ønsker å innføre en merkeordning for å sikre at produksjon av biodrivstoff skjer på en bærekraftig måte.

Biodrivstoff vil være en unik mulighet for mange u-land til å produsere egen energi. Det er allerede nok mat i verden til å fø verdens befolkning, men skjevfordeling og urettferdige tollbarrierer hindrer en rettferdig fordeling. Biodrivstoff vil være en unik mulighet for mange u-land til å produsere egen energi.

Unge Venstre har 7 konkrete krav som bør innføres for en mer miljøvennlig bilpark:
1. Regjeringen bør allerede nå annonsere et forbud mot salg av biler som kun kan bruke fossilt drivstoff fra 2012, slik at bilprodusentene får mulighet til å omstille seg.
2. Alle større bensinstasjoner må pålegges å også tilby et miljøvennlig drivstoff. Dette er tilfelle i Sverige i dag, og har vært et viktig element for å skifte ut bilparken.
3. Miljøvennlige biler bør få gratis parkering i alle større byer og sikres fritak fra bomvegavgift inntil 2012.
4. Miljøvennlige taxier må få forrang på alle større taxiholdeplasser ved flyplasser, jernbanestasjoner o.l.
5. Det offentlige skal kun kjøpe inn miljøvennlige kjøretøy.
6. Staten må sikre realisering av Hydrogenveien-prosjektet.
7. Regjeringen må komme med en utfasingsplan for dagens fossile bilpark.

Anne Solsvik
Leder Unge Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**