Oppvekst avviste register med sensitive personopplysninger

Kommunalstyret for oppvekst avviste tirsdag forslaget om å opprette et nytt sentralt register med sensitive personopplysninger. Venstre vant fram med å i stedet avgi en høringsuttalelse som vektla personvernet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det er Kunnskapsdepartementet som har foreslått endringene i opplæringsloven og i privatskoleloven. De mest vesentlige endringene dreier seg om plikt til kartlegging av minoritetsspråklige elevers ferdigheter i norsk og etablering av sentralt register og endringer i bestemmelsene om behandling av individdata etter opplæringsloven og privatskoleloven.
Les hele innstillingen fra rådmannen her >>

Venstre fikk gjennomslag for å avgi følgende høringsuttalelse fra Stavanger Kommune:

Etablering av sentralt register og endringer i bestemmelsene om behandling av individdata etter opplæringsloven og privatskoleloven

Stavanger kommune er enig med departementet i at et godt utdanningssystem for alle er et av de mest grunnleggende elementene i den norske velferdsstaten, og at det er viktig at det satses systematisk på en kvalitetsutvikling som bringer oss opp blant de fremste land i Europa.

Stavanger kommune er enig i at forskningsbasert kunnskap vil være viktig i arbeidet med å etablere et godt grunnlag for beslutninger om strategi og tiltak for en slik utvikling. Økt tilgang på forskningsbasert kunnskap vil være avhengig av økt datatilfang. Dette må imidlertid gjøres gjennom innsamling av personanonyme opplysninger.

Stavanger kommune er prinsipielt skeptisk til slik omfattende kartlegging på individnivå som det her åpnes for.

Ut fra en helhetsvurdering vil Stavanger kommune avvise forslaget til lovendring. Stavanger kommune stiller seg tvilende at lovendringen muliggjør departementets intensjon når det gjelder
-retten til å reservere seg for å avgi sensitiv informasjon blir ivaretatt.
-kvalitetssikring av registrerte data.

Stavanger kommune er uenig i departementets vurdering av de økonomiske konsekvensene for kommunen. Lovendringen åpner for en betydelig økning i omfanget av innhentede data. Både dette og forventet merarbeid med skjerpet kvalitetskontroll, vil kunne påføre kommunene utgifter som må kompenseres.

Saken skal også behandles i Formannskapet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**