Drammen Venstre ofrer varaordføreren til fordel for skole og miljø

Drammen Venstre vil med sitt forslag til innsparinger i budsjettet for 2009 skape rom for satsningen på norges beste skole og videreføre miljøsatsningen. Når kommunens politikere må iverksette smertefulle innsparinger, bør politikerne gå foran og kutte sin egen godtgjørelse. Derfor har Venstre foreslått kutt i møtegodtgjørelsen og varaordførerstillingen. For å få til satsningen “Norges beste skole” vil Drammen Venstre ta 15 millioner fra kommunens disposisjonsfond til skolesatsningen i 2009.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Framtida

Foto: Venstre

Økt innkrevingstid og økte satser for parkering på kommunale parkeringsplasser vil gi kollektivtrafikken et større konkurransefortrinn samtidig som dette øker Drammen sine muligheter for å få midler fra den statlige belønningsordningen for kollektivtrafikk. Økt kollektivtrafikk bidrar til bedre luftkvalitet, redusert støy og reduserte klimagassutslipp.

Ungdomstiltakene i Nøstedhallen og prosjektet "Blåmandag" videreføres. Egenandelene for praktisk hjelp i hjemmet gis en mer sosial profil enn rådmannens forslag, slik at eldre med dårlig råd ikke blir skadelidende. Planene med bygging av omsorgsboliger for mennesker med demens, Marienlyst skole og skole med flerbrukshall i Skoger videreføres.

Rådmannen har foran budsjettarbeidene varslet behovet for å redusere Drammen kommune sitt budsjett med ca 37 millioner i 2009 og ca 70 millioner i 2010, før eventuelt nye tiltak er innprioritert. Drammen Venstre er bekymret over denne utviklingen som vil ramme byens innbyggere gjennom redusert omfang og dårligere kvalitet på de kommunale tjenestene. Drammen Venstre vil imidlertid skåne budsjettpostene for skole og miljø mot fremtidige kutt.

For å skape aksept for innsparingstiltakene har Venstre foreslått rådmannen å se på innsparingsbehovet ved å redusere varaordførerstillingen til 50%-stilling samt redusere de folkevalgtes møtekompensasjoner med 10%.

Logo

Foto: Venstre

Drammen Venstre foreslår derfor følgende kutt/økning i egenandeler for å nå det økonomiske innsparingsmålet på 50 millioner i 2009:

Redusert kompensasjon folkevalgte
50%-stilling varaordfører
Ukjent

10% reduksjon møtegodtgjørelse folkevalgte
Ukjent

Oppvekst
Søskenmoderasjon tilpasses statens minstekrav:
+ 2,5 mill
Egenandeler SFO — selvkost:
+ 5,0 mill

Kultur
Elevavgifter i kulturskolen økes med kr 1.000 pr elev:
+ 1,75 mill

Eldreomsorg
Ved egenandeer til praktisk bistand i hjemmet har Venstre foreslått et sosialt kompromis mellom rådmannens alternativ 2 og 3:
under 2G: 50,-
2 – 3G: 150,-
over 3G: 334,-
+ ca 2,5 mill

Sosiale tjenester
Mindreforbruk:
+ 2,0 mill

Parkering
Parkeringsinntektene økes ved både å øke innkrevingstid
og satser. Dette gir redusert biltrafikk og
større mulighet for å få midler fra storbymidlene til
kollektivtrafikk:
+ 7,0 mill

Ansettelsesstopp og priskompensasjon
Ansettelsesstopp med generell dispensasjon for sykepleiere,
Førskolelærere, lærere, barnevernspedagoger, psykologer
og enkelte andre ansattegrupper, som skissert av rådmannen:
+ 10,0 mill

Administrative innsparinger i programområde 07 som følge av ansettelsesstopp
+ 1,0 mill

Manglende priskompensasjon til virksomhetene:
+ 15,0 mill

Økt eieruttak
Økt eieruttak fra kommunale bedrifter
+ 5,0 mill

Totalt
Ca 50 millioner

Drammen Venstre har i tillegg bedt rådmannen se på driftsutgifter knyttet til vintervedlikehold av de såkalte "gråsoneveiene" (Bystyresak 0054/03), inntektspotensialet ved selvkost for utstedelse av grave- og arbeidsvarslingstillatelser, gjennomføring av ENØK-tiltak i det kommunale gatelysnettet og eiendommer, forsert salg av kommunal eiendom for å nedbetale gjeld og strategier for å øke skatteinntektene til Drammen. Totalt blir dette innsparinger på over 50 millioner kroner, og skaper derfor et solid handlingsrom i både 2009 og 2010.

Som nye tiltak foran budsjettforhandlingene 2009 har Drammen Venstre bedt rådmannen utrede:
Prøveordning med søndagsåpent bibliotek.
Utplassering av skrivere for blindeskrift på biblioteket og i rådhuset.
For en bedre integrering ønsker Venstre å tilby en klasse i grunnskoleutdanning ved voksenopplæringa Fjellheim på kveldstid.

Kontaktperson:

Asgeir Osnes

Foto: Claus Haals

Gruppeleder Asgeir Osnes tlf 934 292 92

Tom Hedalen

Foto: Asgeir Osnes

Organisatorisk ansvarlig Tom Hedalen, tlf 909 59 433

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**