Når får vi ta en pils i byen vår?

I gammel norsk tradisjon er det mange som ønsker å regulere dine og mine muligheter til utfoldelse, i den tro at de fleste av oss ikke vet vårt eget beste.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Vin

Foto: Microsoft

Et godt eksempel på dette er det forslag til regulering av skjenke- og serveringstider som nå forelegges Bystyret. Da jeg holdt i hånden forslag til ny forskrift for åpningstider for serveringstider i Drammen, fikk jeg likevel en sterk følelse av at nok er nok, på reguleringsfronten. Dersom du serverer mat, er det foreslått at du kan åpne 07.00 og skjenke og servere mat til 01.00, men har du en bar, må du holde stengt til 15.00, men du kan feste til 03.30 om natta. Puben derimot kan åpne 10.00. Betyr det at puben og baren ikke kan by på en pølse, er den kafé da? Kan kaféen stenge klokken 01.00 og åpne som pub 01.15? Hvem skal sitte og definere navnet på et utested og hvem som skal selge pølser og hvorfor? Det er meningsløst å stenge en kafé, mens en pub eller bar kan fortsette å holde åpent. Er det verre å spise salat etter 01.00, enn å drikke øl?

Forhåpentligvis vil ikke dette forslaget gå igjennom i Bystyret. Flere partier, deriblant Venstre som et liberalt parti, har signalisert ønske om en friere forskrift. Venstre ønsker at serveringsstedene skal kunne styre sine egne åpningstider, og at skjenking av alkohol stoppes klokken 03.00, uavhengig av om du ønsker å definere stedet ditt som kafé eller bar. Det eneste innstramning i sjenketider Venstre kan akseptere er for serveringssteder som ligger i nær kontakt med et betydelig antall boliger, og dette vil da spesielt gjelde for uteservering i disse områdene.

Venstre ønsker også at serveringssteder skal behandles likt, og dermed skal også serveringsstedene ute i bydelene kunne skjenke like lenge som stedene i sentrum. Det er flott å kunne ta en øl i eget nærområdet og slippe å dra til sentrum og stå i drosjekø når man skal hjem. Det finnes ikke argumenter for at Aronstua skal stenge 24.00, når det kan skjenkes til 03.30 i sentrum. Det er en fordel om flere brukte bydelene i helgene. Det ville ført til mindre trengsel og dertil støy og vold i sentrum. En likebehandling av serveringssteder i bydelene og i sentrum vil i tillegg motivere flere til å starte serveringssteder.

Venstre ønsker en fornuftig og rettferdig regulering av skjenking, i hele byen, slik at det blir enklere for både drivere og besøkende av serveringssteder i sentrum og i bydelene.

Ulla Nordgarden

Foto: Tom Hedalen

Ulla Nordgarden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**