Venstre foreslår styrking av hjemfallet

Siden begynnelsen av forrige århundre har Venstre vært en pådriver for ordningen med hjemfall av private kraftverk til staten. Nå bidrar regjeringspartiene til usikkerhet om fremtiden til hjemfallsordningen ved å avvise Venstres forslag om en alternativ hjemfallsmodell. Det er svært skuffende, uttaler Gunnar Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Gunnar Kvassheim vil sikre hjemfallet.

Gunnar Kvassheim vil sikre hjemfallet.
Foto: Rune Kongsro

Ny hjemfallsmodell
Regjeringen la før sommeren fram et forslag for Stortinget om en ny hjemfallsmodell. Dette innebar en styrking av hjemfallet gjennom blant annet fjerning av ordningen med foregrepet hjemfall og begrensinger i privat eierskap til nye vannkraftverk. Dette synes Venstre er positivt. Fremskrittspartiet og Høyre er imidlertid mot hjemfallsordningen.

Likt hjemfall
– Venstre føler en sterk forpliktelse til bidra til å sikre hjemfallsordningen og det offentlige eierskapet til vannkraftressursene. Derfor ønsker Venstre en alternativ hjemfallsmodell basert på regjeringens opplegg, men som innebærer at alle private kraftverk hjemfaller på likt. Det er bred konsensus om denne robuste ordningen, som omfatter om lag 6 pst. av vannkraftproduksjonen, påpeker Kvassheim.

Skuffet over regjeringen
– Fremskrittspartiet og Høyre, som i utgangspunktet ønsker å avvikle hjemfallsordningen, støtter denne modellen subsidiert. Det betyr at det kan sikres bred enighet om en mer robust hjemfallsmodell. Venstre er skuffet over regjeringspartiene som har forspilt en viktig mulighet til å sikre en styrket og mer robust hjemfallsordning, legger Kvassheim til.

Omkamp
– Fremskrittspartiet og Høyre har allerede begynt å snakke om omkamp om hjemfallsordningen. Ordningen kan derfor gå en usikker fremtid i møte, – en usikkerhet regjeringspartiene har bidratt til, avslutter Kvassheim.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**