Valgets kvaler – stemmerett fra 16 år?

"Tvedestrand satser ungt. Vil prøve stemmerett fra 16 år ved kommunevalget i 2011." Kan en ta sjansen på det?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det er mulig de ikke er tilstrekkelig modne, ansvarsfulle, interesserte, har nok kunnskap eller ønsker, men tåler ikke argumentene en test? Uten å prøve får en ikke vite.

Ungdom er eksperter på lokale forhold. De representerer fremtiden og et forsøk kan kanskje løfte frem og/eller styrke saker som de er opptatt av på en tyngre måte enn gjennom ungdomsrådet. Ungdomsrådet kan uansett bestå. Mener noen at stemmeretten for eldre bør tas bort fordi en har eldrerådet? Ungdom på 16 og 17 år er kanskje mer opptatt av hvordan unge har det i Tvedestrand kommune enn de på 18, 19 og 20 år? Mange av de siste står klare til å flytte ut.

Noe revolusjon vil det ikke utløse. De vil sitte på omtrent 3 % av stemmene i Tvedestrand. Aktiviteten vil som hovedregel skje gjennom og innenfor de vanlige partiene/listene. En positiv utfordring. En tåler nok en ren ungdomsliste også. Skolene må trekkes inn i opplæringen.

Østerrike og fem delstater i Tyskland har senket stemmerettsalderen. Andre land vurderer/diskuterer det samme – blant annet Danmark, Sverige, Finland, Storbritannia, USA og Canada. I flere av disse landene står en klar til å prøve ved lokalvalg. Skal en vente eller kan en ta sjansen nå i Tvedestrand? Det er snakk om en prøveordning! En blir ikke den eneste kommunen i Norge. Sier en ja så er det ikke engang sikkert en kommer med.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**