Privat eller kommunal drift av barnehagene?

Det ble en til tider opphetet stemning da utredningen av konsekvenser ved kommunal eller privat drift av barnehagene i Hurum ble debattert i Driftsutvalget 2. september.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Lommebok, penger

Foto: Microsoft

Arbeiderpartiet ved Synnøve Gimmestad gikk hardt ut og ville straks legge all debatt om konkurranseutsetting av barnehagene død.

Hun fremmet følgende forslag til vedtak:
– Driftsutvalget tar utredningen til etterretning og ønsker på det nåværende tidspunkt ikke å gå videre med utredningen. Det er imidlertid ønskelig at det jobbes videre med barnehagestrukturen i Hurum som sådan for å få en så optimal drift som mulig.

I følge utredningen kan man spare kr 800 000,- ved å selge barnehagene i kommunen og la private overta. Et av de springende punktene er hvordan finansieringen av barnehager vil bli etter 2011 da statlige øremerkede midler forsvinner til fordel for rammetilskudd.

Det ble ellers stilt spørsmål ved flere av poengene i utredningen. Man mente også at utredningen bar noe preg av å være laget av kommunalt tilsatte.

Det ble etter hvert klart at de ikke-sosialistiske partiene var enig om at man skal gå videre med denne saken. Hurum kommune må spare penger og politikerne må derfor snu alle steiner selv om det er upopulært i enkelte grupper.

Monica Bratlie (H) fremmet så et omforent forslag på vegne av representantene for H, Krf, V, Frp og Sp:

– Driftsutvalget inviterer aktuelle private aktører til et møte for å se på hvilke muligheter Hurum kommune har på barnehagesektoren.

Monica Bratlies omforente forslag ble vedtatt mot Ap sine stemmer.

Driftstutvalget vil da kunne få svar på sine spørsmål direkte fra aktuelle private drivere.

Venstres leder Gunn-Torill Homme Mathisen

Foto: Finn Dale Iversen

Gunn-Torill Homme Mathisen, Venstres medlem i Driftsutvalget, har i ettertid vært i kontakt med Venstre sin stortingsgruppe.

Der opplyses det om at Kirke- utdannings- og forskningskomiteen avgir sin innstilling 27. november og proposisjonen om finansiering av barnehager etter 2011 er berammet i Odelstinget 4. desember.

Spenningen er knyttet til paragraf 14 som tar for seg likebehandling av private og kommunale barnehager. Siden de rød-grønne har flertall har opposisjonen ingen mulighet til å påvirke. Men det er snart valg og det kan ha innflytelse på utfallet.

– I og med at proposisjonen vedtas 4. desember, vil man få bedre forutsetninger til å vurdere innsparingspotensialet i framtiden ved en eventuell konkurranseutsetting av barnehagene i Hurum. Budsjettet for 2009 behandles og vedtas ikke i kommunestyret før 16. desember, sier Homme Mathisen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**