“Harry-hotell” på Brattøra

I et leserinnlegg i Adresseavisen den 5. september stiller bystyremedlem Erling Moe (bildet) seg kritisk til det nye kongresshotellet som er planlagt bygget på Brattøra. Hele innlegget kan du lese her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


“Harry-hotell” på Brattøra?

Erling Moe

APs kommunalråd Geir Waage uttalte til Adressa i sommer at byens eneste signalbygg er fra 1100-tallet, og at vi har “høydeskrekk” her i byen. Mye tyder på at AP har gitt etter for utbyggerens trusler om å skrinlegge det nye hotellet på Brattøra hvis rådmannens forslag om å redusere byggehøyden blir vedtatt. Jeg regner med at dette ikke skyldes at Waage og andre politikere har diskutert dette over bordet med utbyggerne. Lobbyvirksomhet fra utbyggere er legitimt, men drøftinger der forslag går fram og tilbake kan binde den politiske prosessen.

Det hevdes fra politikere og utbyggere at det nye hotellet er et “signalbygg”. Pirbadet er et signalbygg, dvs et bygg som markerer seg i landskapet, og er synlig fra hele byen og fra sjøen. Det nye hotellet vil helt overskygge badet. Jeg er enig med arkitekt Per Knudsen som vil ta grep for å hindre at det nye hotellet “kveler” Pirbadet.

Det virker som om “signalbygg” for mange betyr “høyt”. I motsetning til hva Geir Waage hevder har vi de siste årene fått mange signalbygg i Trondheim: Realfagsbygget, Universitetet på Dragvoll, det nye sykehuset. Den nye Fokus Bank i Midtbyen er også eksempel på vellykket integrering mellom gammelt og nytt. Rica Nidelven hotell er også et signalbygg, sentralt plassert ved elva og med en behagelig arkitektur. Det gjelder også utvidelsen som nå kommer ved dette hotellet. Et signalbygg trenger ikke å sees fra hele byen, og det trenger ikke å dominere siktlinjer.

Det nye hotellet vil ta luven av alt som er på Brattøra fra før. Det framheves, ikke minst fra utbyggeren, at stjernemønsteret som hotellet skal få, og gullstjerna på toppen, viser at dette er et signalbygg. For meg er en gullstjerne på toppen et billig virkemiddel, nærmest “harry”. Rådmannen har rett i at en komprimering kan gi samme volum, og det er betenkelig at en utbygger bruker så sterke ord om politikernes håndtering av denne saken. I motsetning til utbyggeren skal vi stå ansvarlig for byens befolkning for all framtid med vedtaket i denne saken. Jeg tror mange bystyremedlemmer ser på Gjensidige-bygget med vonde følelser hver dag. Slike tabber ønsker jeg ikke å være ansvarlig for.

Denne prosessen skal gå videre i de politiske organer. Jeg håper at konklusjonen blir et vedtak som øker kongresskapasiteten i byen, men samtidig gir oss et bygg som ikke slår i hjel alt annet i en bydel med mange muligheter.

Erling Moe, Bystyrerepresentant, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**