Vil ha endring i boligvirkemidlene

Oppland Venstre mener det trengs grep i boligpolitikken for distriktene. Vi er bekymret for dagens utvikling, hvor det er lett å få lån til bolig i sentrale strøk og vanskelig i distriktene. Regjering må ta grep sier representantskapet i Oppland Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Utfordringen for mange i distriktene er at byggekostnadene er høye, mens markedet og bankene ikke verdsetter beliggenheten. Dermed sliter mange med å få lån til å bygge eller kjøpe bolig i distriktene. Dette er et paradoks, når Husbanken i 2007 ble sittende igjen med 2 milliarder kroner de ikke fikk lånt ut.

Oppland Venstre foreslår derfor fire virkemidler som kan bedre muligheten for å lette tilgangen på boliger i distriktene:

* Kriteriene i Husbanken for grunnlån må endres og det må bli et tettere samarbeid med kommuner og lokale sparebanker.
* Innføre skatteinsentiver for bygging av tilrettelagte boliger. Ikke minst bør eldre stimuleres til å bygge sine egne seniorboliger, gjerne i samvirkeforetak eller borettslag. Slik kan brukte boliger i større grad frigjøres til yngre generasjoner.
* Innføre en norsk modell for «hjemkjøp», hvor leid bolig kan nedbetales gjennom husleie og på sikt bli eid bolig. Kommuner og Husbanken må bidra til bygging av flere leieboliger, hvor en andel av dem blir nedbetalingsboliger.
* Endre vilkårene for startlån, slik at flere unge får tilgang på dette. Blant annet bør nedbetalingstiden utvides fra 20 til 30 år
* stimulere til boligsparing for ungdom ved at beløpsgrensene for BSU heves fra
kr. 15000,- til kr. 20 000,-

Oppland Venstre mener Husbanken må få et større ansvar for å sikre bosettingen utenfor de store byene, når boligmarkedet sentraliseres og byggeutgiftene utvikler seg som de gjør i Norge nå.

Mens innbyggertallet i Norge er raskt stigende, er Oppland ett av fylkene som har mest negativ befolkningsutvikling. Tilgang på bolig og arbeid i distriktene er en av de viktigste årsakene til denne utviklingen. Vekstnæringene er i byene og langs kysten, mens staten samtidig trekker seg ut av periferien. Nå er det tid for en mer aktiv bolig- og næringspolitikk for det indre Østland.

Bjørg S. Lien Eivind Brenna
Fylkesleder Gruppeleder i fylkestinget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**