Flertallet mente at det er viktig å ha engasjerte personer i politikken – og at inhabilitet i denne saken ville føre til at svært mange ville måtte velge mellom å engasjere seg i politikk eller organisasjonsliv – og at det for ansatte i mange typer organisasjoner ville bli umulig å engasjere seg politisk.
Habilitetssaken dreier seg også om tillit og personlig integritet. Det store flertallet i hovedutvalget – og støtten fra nesten samtlige av de jurister som har uttalt seg i saken – er derfor også en stor lettelse for Aina Dahl – og en bekreftelse på at det nytter å kjempe når man har en god sak.
Mindretallet – som bestod av to av de tre representantene fra Fremskrittspartiet – hevdet at saken ikke hadde prinsipielle sider, men at inhabilitet i stor grad dreier seg om følelser; Dersom flertallet føler at en representant er inhabil, skal denne kunne stemmes ut – som i realityserier som «Farmen» eller «Fangene på fortet».
Muligens har Fremskrittspartiets følsomme representanter fortsatt sin støttespiller i Sandefjords blad. 19. juli skrev avisas politiske redaktør Jan Abrahamsen «At Venstres Aina Dahl ikke selv har innsett problemstillingen i hvert fall etter at hun er gjort grundig oppmerksom på det er beklagelig. Som vararepresentant til styret i Fortidsminneforeningen representerer hun noe mer enn passivt medlemskap. Hva foreningen jobber for i en sak som denne kan det neppe være noen tvil om, dermed heller ikke Dahls «forpliktelse» ved saksbehandlingen.
Når fylkets plan- og arealutvalg over sommeren behandler saken på nytt, forutsetter vi at første vedtak er at Aina Dahl erklæres inhabil.»
Les referat fra hovedutvalgets møte på Fortidsminneforeningens hjemmesider.