Hele åtte av Venstres ti stortingsrepresentanter reiste til Sellafield 21.-22. august. Venstre ledet an i Bondevik II-regjeringen for å få stanset Technetium utslippene ved Sellafield. Venstre satte i gang underskriftskampanje og fikk inn over 40 000 underskrifter. I tillegg mobiliserte regjeringen sammen med andre land. Arbeidet ble kronet med seier i 2004 da britiske myndigheter bestemte at utslippene skulle stanses. Dette ligger fast.
Særlig forpliktelse
– Venstre føler en særlig forpliktelse til å følge nøye med på planene for gjenåpning av dette anlegget. Vi har et bra tilrettelagt opplegg, med blant annet møter med ledelsen ved Sellafield og miljøorganisasjoner, sier Skjelstad.
I 2005 ble det avdekket en alvorlig lekkasje av høyradioaktivt materiale fra THORP-anlegget i Sellafield. Det gikk flere måneder før lekkasjen ble oppdaget. Forholdet førte til at britiske myndigheter den gang stengte anlegget. Man har i lang tid arbeidet med å berede grunnen for gjenåpning.
Ulykke kan true norske interesser
– Det er viktig for oss å være godt oppdatert i denne saken. Det har vært gjentatte brudd på sikkerhetsrutinene ved THORP-anlegget, og alvorlige lekkasjer har funnet sted. Anlegget fremstår ikke som i god stand sikkerhetsmessig. En ulykke kan true norske interesser og dette er vi selvfølgelig svært urolige for. Vi er også svært bekymret for at regjeringen ikke prioriterer saken høyt nok, påpeker Skjelstad.
– Venstre er opptatt av å få fram at hele Sellafield bør stenges ned. Vi har merket oss at det er gitt kontrakter for å starte på nedstengning av deler av anlegget. Vi ønsker å bli oppdatert på disse planene og vil understreke at dette bør omfatte hele anlegget, legger Skjelstad til.
– Kampen for et rent og rikt hav er høyt prioritert i Venstre. Besøket markerer en ny offensiv i dette arbeidet, avslutter Skjelstad.