Radiocentralen gjenoppstår

Stavanger Radiocentral som ble ulovlig revet i 2006 gjenoppstår, mer lik originaltegningene fra 1938 enn originalen som ble revet i 2006. -Det skulle bare mangle, sier Venstres Helge Solum Larsen. Han er nestleder i kommunalstyret for byutvikling.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det karakteristiske funkisbygget fra 1938, formet som en radio med røde og hvite striper, var plutselig forvandlet til en ruinhaug den 24. mars 2006. Uten rivingstillatelse.
Venstre-politiker Helge Solum Larsen slo alarm, og lydnivået ble ikke akkurat lavere da kollega Per A. Thorbjørnsen fulgte opp. Thorbjørnsen rettet skytset mot byggesakssjef, kommunaldirektør i byutvikling for altfor slappe reaksjoner og fyrte også av en kraftig salve mot Faber Bygg AS.

Les mer i Stavanger Aftenblad her >>

-Det er ingen tvil om at det gjøres et skikkelig arbeid med oppføringen av kopien av Radiocentralen, men det skulle jo egentlig bare mangle, sier Solum Larsen og viser til forhistorien. -Bygget ble ulovlig revet og en by med en kulturhistorie som Stavanger, skal aldri tillate at slikt skjer. Venstre var også mot rivingen av de øvige byggene i kvartalet som uthuset Asbjørns Kloster drev skole i og Lars Oftedals barndomhjem, på grunn at stedets unike lokalhistorie. Hele kvartalet hadde svært stor verdi som kulturminne.

-Radiocentralen er en kopi -i likhet med det det ser ut til at blir resultatet av ‘Kloster-huset’ på hjørnet, på motsatt side av kvartalet. Man skal være varsomme med bruken av kopier når man driver kulturminnevern. Man skal vite at det er forskjell på rehabilitering og rekonstruksjon, sier Solum Larsen.
-Det er positivt at det gjøres skikkelig arbeid, jeg håper bygget ferdigstilles slik de opprinnelige tegningene fra 1930-tallet viser det. Da blir kopien annerledes enn bygget som forvsvant ved at tegningene følges fullt ut. Detaljeringen blir da riktig med blant annet buede vinduer i fronten. Dette er dataljer man ikke hadde råd til da den opprinnelige Radiocentralen ble bygget, sier Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**