Loven gir Försvarets radioanstalt rett til å overvåke innholdet i all data- og telekommunikasjon som passerer Sveriges grenser, og vil derfor også omfatte mye av internettrafikken til og fra Norge.
FRA-lagen gir Försvarets radioanstalt mulighet til å bedrive overvåkning av hvem som helst, når som helst og uten at det en gang foreligger konkret mistanke.
Massiv kritikk
Loven har fått massiv kritikk i Sverige, blant annet for å bryte med pressens behov for kildevern og retten til fortrolig kommunikasjon. Googles Peter Fleischer har sammenlignet loven med internettkontrollsystemer som finnes i Kina og Saudi-Arabia. Selv det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har vært usedvanlig kritiske til loven, som de betegner som "rettsusikker og helt fremmed for vår statsskikk".
I strid med EMK?
Det er også blitt hevdet at loven kan være i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen, men en eventuell avklaring fra domstolen i Strasbourg kan ta lang tid. Finske myndigheter har allerede uttrykt stor uro for hva loven kan ha å si for finske borgere, i og med at mye av data- og telekommunikasjonen i de nordiske landene går gjennom Sverige.
Stoltenbergs ansvar
Venstre mener regjeringen Stoltenberg snarest må kartlegge omfanget av den svenske FRA – lagen, og hvordan den vil gripe inn i nordmenns internetthverdag. Regjeringen må komme med tiltak for å beskytte nordmenns integritet og private kommunikasjon fra den svenske politistaten.
Venstre ber regjeringen utrede på hvilken måte og i hvor stor grad den svenske loven truer personvernet og rettssikkerheten til norske borgere.