Bekymret for Kinas undertrykkelse av uigurene

Det er grunn til å være bekymret over reaksjonene kinesiske myndigheter kan iverksette mot uigurene etter at 16 kinesiske politimenn ble drept i Kashgar ved grensen til uigurenes provins, Xinjiang. Kinesiske myndigheter må ikke bruke denne hendelsen som et påskudd til ytterligere å intensivere undertrykkelsen av uigurene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Anne Margrethe Larsen

Foto: Rune Kongsro

Av stortingsrepresentant Anne Margrethe Larsen (V)

Stikk i strid med avgitte løfter er grepet om uigurene blitt strammet til under forberedelsene til de olympiske leker i Beijing. Sentrale stikkord er frihetsberøvelse, dødsstraff (mer hyppig enn i resten av Kina), tvangsflytting, konfiskering av pass – og ødeleggelse av nasjonale, kulturelle og religiøse symboler.

Ønsker vellykket avvikling
Kinesiske myndigheter må vise tilbakeholdenhet. Uigurenes leder, Rabiya Kadeer, har gjentatte ganger fremholdt at hun ønsker en fredelig og vellykket avvikling av de olympiske leker i Beijing. Hun har dessuten gjentatt forsikringene om at uigurene ikke ønsker løsrivelse fra Kina. Kadeer har selv sittet i kinesiske fengsel og leder nå "Uyghur American Association" (UAA) fra sitt eksil i USA.

Lokk over saken
Kadeer har nylig fremholdt at det ikke foreligger informasjon fra uavhengige kilder om hvem som står bak drapene i Kashgar. Det samme gjelder med hensyn til hva motivene kan ha vært, herunder om de var å ramme de olympiske leker i Beijing. UAA har derfor satt i gang egne undersøkelser. Dette er ikke lett da kinesiske myndigheter har lagt et lokk over denne saken og iverksatt tiltak for å forhindre at journalister rapporterer om drapene.

Marginal gruppe
Hvis det skulle vise seg at en uigursk terrorgruppe står bak drapene, representerer de i så fall en liten gruppe med ekstremister. UAA og det store flertall uigurer ønsker å oppnå sine mål med fredelige midler, herunder retten til å utøve sin religion i fred og ha en egen nasjonal identitet. Kinesiske myndigheter må ikke straffe et helt folk for hva en marginal gruppe med ekstremister kan ha gjort.

Dialog er løsningen
Løsningen på Kinas problemer i Xinjiang ligger ikke i økt undertrykkelse. Det vil tvert om skape grobunn for flere ekstremister og vil kunne frembringe voldelige motreaksjoner av typen vi nettopp har vært vitne til i Kashgar. Løsningen ligger i at kinesiske myndigheter innleder en dialog med uigurene for å ivareta deres grunnleggende rettigheter – med sikte på en fredelig sameksistens innenfor Kinas nåværende grenser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**