Arkitekt Einar Myraker engasjert for å tegne nytt fiskemottak på Holmen

Under et møte om fiskemottak og fiskerihavna på Risør Rådhus fredag ble det klart at arkitekt Einar Myraker var engasjert av eierselskapet (Risør Fiskerihavn AS) for å tegne et nytt mottak. Plansjef Sveinung Jørundland fremholdt også administrasjonens ønske om å innplassere en fremtidsrettet marina for Sjøsenteret på Holmen, og mente en felles innkjøring på sydsiden av fiskemottaket samtidig kunne sikre en god adkomst for større kjøretøy til fiskemotaket.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Arrondering av fiskehavna i Risør avgjøes med det aller første

Arrondering av fiskehavna i Risør avgjøes med det aller første

Representantene fra Sjøfartsdirektoratet opplyste i møtet at tilskudd fortrinnsvis gis til fiskerihavner m/plassbehov for større fartøy, og til anlegg hvor det er potensiale for økt sysselsetting og verdiskaping. Kystverket kan i utgangspunktet gi tilskudd med inntil 50 % av kostnadene for mottakskai, og inntil 35 % for liggekai, men ordningen dekker ikke bygninger. Forholdene burde dermed ligge vel tilrette for tildeling av tilskudd til fiskerihavna i Risør.

Dersom fiskerihavna skal stå ferdig innen utgangen av mai 2009 må en imidlertid se seg om etter alternative finansielle løsninger i og med at søknadsfristen for årets busjett utløp i april.

En mulig oppkaketalisering av eierselskapet er derfor en mulig løsning og det er viktig å avklare dette spørsmålet raskt, ikke minst om en ønsker å løse kaiproblematikken for Yngvar Aanonsen, som i møtet mente at hans største utfordring, ved siden av å bygge opp igjen innen mai 2009, var manglende dybde ved mottakskai og manglende liggekaier for store fartøy.

Venstre mener for sin del at det er uaktuelt å benytte steinmasse for å etablere nye kaianlegg og at peler med betongdekke er eneste løsningen om en vil innfri fiskemottakets økte behov for kaianlegg. Å fylle igjen Hasalen er også umulig spesielt om en tenker på gjenomstrømning av vann til Indre Havn.

Det blir nå spennende å se på utviklingen på Holmen, og ikke minst hvem som gjør hva. Risør Venstre mener det er viktig å se hele området under ett. Videre er det viktig at alle involverte eierinteresser og brukere av Holmen involveres og ikke spilles ut mot hverandre. Det samme gjelder for medlemmer i HU for plan, miljø og tekniske tjenester samt formannskapet som jo også er næringsstyre og økonomistyre.

Plansjef Sveinung Jørundland viste under møtet til at Riør Fiskerihavn AS hadde en uoppsigelig leieavtale med Risør kommune, og at det foreligger en godkjent reguleringsplan som medfører at det er eierselskapet som kjører løpet.

Sett fra Venstres ståsted er det viktig at styret i eierselskapet snarest mulig utarbeider en økonomisk konsekvensanalyse sammen Fiskemottakets eierselskap, og at de involverer formannskap, HU og de øvrige interressenter i sine planer snarest mulig.

Pensjonistpartiets Audun Tømmerås pekte på muligheten til å legge hele fiskemottaket inn i fjellet i Hasalen og dermed tilføre eksisterende areal til Holmenutbyggerne, uten at det ble fulgt opp.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**