Travel høst for Hansen?

Saksmengden til helseminister Hansen må være stor som et langt år, det er mange utfordringer innen helsesektoren som skal løses. Venstre ser med bekymring på helsegigantene som ikke klarer ikke å drive innenfor budsjett, og at dette medfører sparetiltak som rammer pasientene, skriver Geir Stave, leder i Buskerud Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Sykehuskorridor

Foto: © Lucian Coman | Dreamstime.com

En av forklaringene på "underskuddet" kan forklares ved at liggetiden for pasienter over 80 år, er om lag dobbelt så lang som for pasienter under 65 år. Finansieringsordningen belønner redusert "liggetid". Eldre pasienter, som er storforbrukere av pleie på sykehus, og som ofte har lang liggetid blir derfor ofte sett på som “ulønnsomme”. Dette betyr i praksis at det er de eldre pasientene som blir mest rammet av sykehusenes iver etter å redusere liggetiden. For pasientene fører dette til en uverdig og helsemessig uforsvarlig ut- og innskrivingspraksis.

For kommunene, som har ansvar for primærhelsetjenesten, betyr det at de må ta i mot pasienter som ikke er ferdig behandlet. Kommunens hjemmetjeneste må ta imot pasienter som har behov for omfattende medisinsk behandling og pleie, uten selv å ha tilstrekkelig med kompetanse og ressurser. Når pasientene flyttes fra statens sykehus til kommunens hjemmetjeneste følger det ikke med økonomiske midler, helseforetaket kan på denne måten spare kostnader på kommunenes bekostning.

Helseministeren må straks ta tak i følgende utfordringer:
– lokalsykehusene må sikres tilstrekkelig økonomi til å behandle pasientene til de er reelt utskrivningsklare
– lokaliseringen av Drammen sykehus avklares og bygging av nytt sykehus må starte snarest
– helsetilbudet for psykisk syke og rusavhengige må være så god at mennesker som opplever akutte lidelser kan få pleie umiddelbart

På lengre sikt bør organiseringen av helseforetakene evalueres. Dagens styringsmodell for sykehus mangler politisk nærhet og styring. Venstre mener et sterkt offentlig helsevesen under demokratisk kontroll er en forutsetning for gode sykehus og et godt helsetilbud. Demokratiske beslutninger bør fattes nærmest mulig innbyggerne. Venstre vil derfor overføre sykehusene tilbake til fylket
Helseministeren bør snakke med kommunalministeren og forsikre seg om at kommunene får en god økonomi. Dersom kommunene klarer å gjøre en god helsefremmende jobb for sine innbyggere, og kanskje også kunne tilby pasienter rehabilitering og korttidsopphold på sykehjem, vil det minske presset på sykehusenes liggetid.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**