Flere studentboliger i de store byene

Flere tusen studenter har de siste dagene kommet til Trondheim, og mange av dem strever med å finne seg et sted å bo. Hver høst meldes det om enorme ventelister til studentboliger, særlig i de store byene, og studentsamskipnadenes boliger er fylt gjennom hele året. Nå må regjeringen ta tak!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Student, studere, universitet

Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) kan bare tilby boliger til 14,7 prosent av studentene i Trondheim. I tillegg er mange av disse boligene reservert for internasjonale studenter. Dette betyr at de aller fleste studentene, både ferske og litt mer erfarne, må ut på det private markedet, hvor prisene er høyere, og konkurransen er stor.
– Vi krever at regjeringen holder løftet i Soria Moria-erklæringen som sier at de bygger minst 1000 nye studentboliger i året, sier Guri Melby, bystyrerepresentant for Venstre. – Med økende køer, dyrere leiepriser i det private, og økte levekostnader må vi ha billige studentboliger.

Venstres foreslår en rekke tiltak for bygging av studentboliger. Vi vil først og fremst legge til rette for bygging av 1000 studentboliger i året for å sikre et godt velferdstilbud til studenter i Norge. Dernest bør kostnadsrammen for studentboliger oppheves, og Husbanken settes inn som kvalitetssikrer i studentboligprosjekter.

Venstre mener at en økt satsing på bygging av studentboliger i de store byene er et av tiltakene som vil gjøre boligsituasjonen for studenter og unge betraktelig lysere i årene som kommer. Studentboliger er et svært målrettet utdanningspolitisk virkemiddel som er med på å legge til rette for at også studenter med svak økonomi har mulighet til å bosette seg på studiestedet — dette er en forutsetning for at valg av studiested skal avhenge av akademisk og ikke økonomisk evne.

I tillegg til at bevilgningene til bygging av studentboliger over statsbudsjettet de siste årene har vært utilstrekkelige, har de samskipnadene som faktisk har fått boligtilsagn møtt store hindringer i et stivbent regelverk og utilstrekkelige økonomiske rammer. Venstre mener at regelverk og økonomiske rammer må legge til rette for at studentboliger skal kunne bygges av varige materialer i god kvalitet, med miljøvennlige løsninger og tilpasset studenter med ulike behov. Dette er tiltak som øker byggekostnadene, men som øker studentboligenes levetid, minsker vedlikeholdskostnader, gjør dem mer tilgjengelige og slik sett er samfunnsøkonomisk lønnsomt på sikt. Venstre vil derfor at kostnadsrammen for tilskudd til å bygge studentboliger oppheves, og at Husbanken heller skal være kvalitetssikrer for hvert enkelt studentboligprosjekt. Slik vil man sikre at byråkratiet ikke hindrer fornuftig bygging.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**