Den 25. august 1883

for 125 år siden, møttes nærmere 500 mennesker til møte på Kløfta. Dette var etter initiativ fra Akershus Venstre for å få dannet en “liberal Fællesforening for det hele Land”. Det var starten på dannelsen av partiet Venstre til et organisert parti i Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


gså i Follo var man aktivt med i denne prosessen. Karender Olsen Dieseth fra Ås ble valgt som ordstyrer på møtet. Fylkeslaget var allerede stiftet den 30. april på Strømmen — visstnok det første i landet.

 Venstre fyller 125 år i 2009. Akershus Venstre ble stiftet i 1880, og er fire år eldre enn Venstre på landsbasis.

Venstre fyller 125 år i 2009. Akershus Venstre ble stiftet i 1880, og er fire år eldre enn Venstre på landsbasis.
Foto: Bjørg Lien

Den politiske interessen ble vekket i Norge i 1870- og 1880- årene. Ennå var det et langt stykke vei frem til alminnelig stemmerett. Men for de som hadde stemmerett og ville registrere den for å kunne velge, var interessen og den faktiske bruken av stemmeretten økende. Det var særlig nasjonalistiske spørsmål som var grunnlaget for dette. Norge var den gang en del av Sverige, med felles konge. Kongens vetorett og Stortingets og Regjeringens plass i styringen av Norge var en viktig kilde til denne vekkelsen og bidro til å samle folk. Dette var folk som i mange andre sentrale spørsmål var uenige. De var bl.a. lærere, bønder, avholdsfolk og folk som var opptatt av folkehøyskolebevegelsen. Striden mellom venstrebevegelsen og de konservative gjaldt bl.a. om kongen bare hadde utsettende veto også i grunnlovssaker.

 Innlegget er signert av Inger Johann Bjørnstad, leder av Akershus Venstre.

Innlegget er signert av Inger Johann Bjørnstad, leder av Akershus Venstre.

Selvfølgelig ble de sentrale menneskene i denne prosessen sett på som oppviglere. Det konservative lokalbladet Follo Tidende skrev i januar 1882, at Ås var blitt "et mønster på Venstresindethed og Rødhed", "det er denne Bygd der har Æren af — iallfald hva politisk Agitation og Uvæsen angår — at spille første Violin." Her hadde de så en lite flatterende omtale av ovennevnte "Lærer og Kirkesanger Dieseth".

Ut av de mange møtene i byer og bygder og forhandlinger og diskusjoner i Stortinget i disse årene, fikk vi i 1884 den maktfordelingen mellom Storting og Regjering (kongen) slik vi kjenner den i dag – Parlamentarismen. Og som alle partier nå vokter vel på å ta vare på.

Det er et osean mellom samfunnet den gangen og det vi lever i i dag. Mye av Venstres tidlige politiske historie er preget av aktive lokallag i Akershus Amt. Vi i Akershus Venstre finner derfor god grunn til å stoppe opp og markere dette tidsskillet i norsk politisk liv — og ikke bare fordi Venstre ble dannet som parti.

Derfor markerer vi 125-årsdagen med et møte på Kløfta gamle skole den 25. august.

Inger Johanne Bjørnstad
Leder Akershus Venstre 2008

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**