God miljødebatt

Venstre i Buskerud vil ta initiativ for å redusere bruken av plastposer. Lederen i Drammens Tidende 9.8. karakteriserer dette som en “kunstig miljødebatt”, fordi det er så mange andre tiltak som er viktigere. Jeg er helt enig i at det er mange ting hver og enkelt av oss kan gjøre for å bedre miljøet, jeg blir gjerne med på diskusjonen om hva som er viktigst, skriver Geir Stave, leder i Buskerud Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Geir Stave er leder i Buskerud Venstre

Foto: Tove Kristiansen

Alle store fremskritt starter med de små skritt. Om jeg tar med meg en plastpose fra butikken betyr det sikkert ikke så mye for miljøet. Når vi i sum forbruker 1 milliard plastposer i året, som går i oppløsning om 100 år, ja, da blir det litt dimensjoner over det. Vi bør gå og sykle litt mer, vi bør bruke sparepære, vi bør ta toget til Oslo istedenfor å kjøre bil, osv. Når hver og en av oss blir litt mer miljøvennlig i alle de valgene vi gjør hver dag, da blir summen veldig stor.

Dessverre er det ofte slik at det miljøvennlige valget er vanskelig tilgjengelig. Det er ingen gang- og sykkelvei dit jeg skal, jeg finner ikke sparepæren i butikken, toget er uforholdsmessig dyrt hvis det i det hele tatt går eller butikken har kun plastposer å tilby meg.

Venstre vil ha et enklere Norge. Istedenfor nye forbud, påbud, reguleringer og direktiver vil vi oppmuntre til at forretningene selv finner løsninger som gjør det enkelt for kunden å gjøre miljøvennlige valg. Jeg ser for meg at ordføreren i samarbeid med det lokale næringsliv, gjennomfører to konkrete tiltak:
– Alle forretninger skal, dersom de tilbyr kundene sine plastposer, også tilby sine kunder et mer miljøvennlig alternativ, til samme pris, eventuelt at forretningen tilbyr flerbruksnett til en meget lav pris.
– Alle forretninger skal opplyse om telefonnummer til kommunen dersom de ikke kan tilby mer miljøvennlige poser, da kan forbrukerne opptre som "kontrollører" og melde i fra til kommunen slik at vi kan kvalitetssikre tiltaket.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**