Tar FrP på alvor

Venstre er et liberalt parti og derfor kan vi ikke delta i en regjering med FrP. Bakgrunnen er først og fremst at Venstre tror FrP mener alvor med sin politikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det er en vesentlig forskjell på å sitte i regjering og å samarbeide fra sak til sak. Det er i bunn og grunn det som gjør at Venstre avstår fra å sitte i regjering med et parti som sier de kommer til å følge en helt annen nasjonal politikk enn det vi står for. De ekstreme utslagene av egen politikk har satt FrP på utsiden av noen hovedlinjer i norsk politikk. Skal vi ta det de forfekter på alvor, er det umulig å samarbeide med dem på disse områdene i regjering.

Burde det ikke likevel være et grunnlag for samarbeid mellom borgerlige partier? Jo, det gjøres da også i en rekke kommuner og fylkeskommuner. Et borgerlig sentrumsparti kan, og vil, samarbeide begge veier i politikken med utgangspunkt i sin liberale ideologi. Det kan vi også se eksempler på i ulike lokale samarbeid.

Det gjøres også på Stortinget i enkeltsaker, men i regjering må en derimot svare for all politikk som føres i alle departementer, på vegne av hele nasjonen. Det er derfor en vesentlig forskjell på å samarbeide lokalt og i regjering. Jeg kan med utgangspunktet i Venstres liberale tradisjoner, beskrive noen grunnleggende forutsetninger som hindrer et regjeringssamarbeid med FrP.

I den økonomiske politikken er det vedtatt å opprette et fond som kan ivareta pensjonene for framtidige generasjoner, det såkalte oljefondet. Det er laget et sett med regler for hvordan det skal avsettes penger til dette og for hvor mye som kan hentes ut. Disse reglene gir relativt godt politisk handlingsrom for enhver regjering som forvalter dette med samfunnsansvar. Venstre har klart og tydelig sagt at vi følger reglene.

FrP har et helt annet syn på klima og miljø enn noe annet parti. Venstre vet at bevaring av miljø handler om mye mer enn klimaendringer og mulige konsekvenser av dette. Venstre ønsker bevaring av ulike naturtyper for å sikre biologisk artsmangfold av planter og dyr, mindre lokal luftforurensing for å sikre folks helse og mye mer. Venstre vil ha avgifter på forbruk og forurensende aktivitet, framfor høy skatt på arbeid — såkalt grønn skattereform. Venstre mener det vil være klokt å gjøre miljøet bedre både lokalt og globalt uansett hvilke årsaker som skaper klimaendringene.

Det er mange utfordringer knyttet til å oppfylle våre globale forpliktelser om å ta imot asylsøkere. I den liberale tradisjon hjelper vi de som trenger det. Derfor vil Venstre ta imot de asylsøkere som kommer, behandle deres søknader humant og rettferdig samt inkludere i samfunnet de som får positivt svar. Venstres utgangspunkt er ikke at flyktningene og asylsøkerne er kriminelle som kommer for å snylte på våre sosiale rettigheter.

Venstre tar FrP og deres velgere på alvor når vi sier at vår politikk ikke kan forenes i regjering. I en regjering må en kunne samarbeide, bli enige om det meste og stå inne for hverandres helhetlige standpunkter. Hvilket syn har vi på demokratiet om vi antar at FrP først søker støtte fra velgerne for sin politikk for oljepengebruk, miljø og innvandring, for så å forvente at de etter valget skal legge alt dette bort?

Venstre går ikke til valg på å lure velgerne. Vi snakker her om innholdet i en borgerlig, liberal politikk. Det Venstre står inne for som parti. Det er disse grunnleggende forutsetninger Lars Sponheim redegjorde for på Venstres landsmøte i vår, det var det han stilte til valg på og det var det han ble enstemmig gjenvalgt på. Vil FrP fortsatt være et parti utenfor alle andre, så kan det vel ikke overraske om de til slutt blir stående alene?

Sindre Westerlund Mork
Landsstyremedlem i Venstre
Leder i Østfold Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**