Ber ordføreren innføre stemmerett til 16-åringer

Venstres Knut Olaf Eldhuset ber i en interpellasjon ordfører Norunn Ø. Koksvik gå inn for stemmerett til 16-åringer i 2011.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


PRØVEORDNING MED 16-ÅRIG STEMMERETT VED LOKALVALGET 2011 I SANDNES:


Det norske folkestyret bygger på tanken om at alle medborgere har rett til å delta i samfunnsutviklingen. Da Venstre fikk innført alminnelig stemmerett for menn i 1898 og for kvinner i 1913, var det utvidelser av folkestyret som vi i Norge i dag er stolte av at vi gjorde og vi er stolte av at vi gjorde det tidlig.

Utvidelse av stemmeretten har alltid møtt motbør. Det viktigste argumentet mot å utvide stemmeretten har altid vært at de som ville få stemmerett ikke hadde tilstrekkelige forutsetninger for å kunne treffe gode avgjørelser – man hevdet at de ville være uansvarlige.

I dag er vi glade for at vi ikke lyttet til motstanderne av allmen stemmerett.

Dagens 16-åringer er i dag bedre skodd enn noen gang til å kunne delta i folkestyret. Gjennom en god skole, et mangfoldig mediebilde et svært informativt samfunn forøvrig, samt deltagelse i idrett, brukere av bibliotek, kino og andre kulturaktiviteter, får de samfunnskunnskaper som gjør dem til kvalifiserte deltakere i dagens samfunn.

Dagens 16-åringer har med andre ord gode forutsetninger til å ta gode avgjørelser ved lokalvalg.

Det er ingen som spør om en 40-åring følger godt nok med i samfunnsdebatten, er ” smart nok” eller ansvarlig nok til å stemme. Stemmerett handler om mer enn å være godt kvalifisert, det er en rett for medborgere til å være med i beslutningsprosesser som direkte angår dem selv.

Som en god illustrasjon på dette, er slagordet til den amerikanske frigjøringen for over 200 år siden: ” No taxation without representation.”


Med referanse til dette, stiller jeg følgende spørsmål til ordføreren:

Vil ordføreren ta et initiativ til å etablere et samarbeid som kan lede til at Sandnes kommunem kan bli en forsøkskommune for 16-årig stemmerett ved lokal og fylkestingsvalget i 2011?

Forslag til vedtak:

Sandnes kommune vedtar å søke kommunaldepartementet om å være en forsøkskommune for en ordning med 16-årig stemmerett ved lokal-og fylkestingsvalget i 2011.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**