Rekrutteringsmeldingen var i utgangspunktet varslet å komme i vårsesjonen. At den ble utsatt mener Odd Einar Dørum er et signal på at rekruttering til forskning ikke er en prioritert oppgave fra Regjeringens side, og han mener det understreker at den rødgrønne regjeringens forskningssatsing mangler både kraft og retning.
Nylig fikk Dørum svar på brevet han sendte til forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland, hvor han spurte om statsråden kunne garantere at det blir lagt fram en stortingsmelding om rekruttering og forskerutdanning. I tillegg stilte Dørum spørsmål om statsråden kunne garantere at bevilgninger til forskerrekruttering ville være i tråd med utredningsinstituttet NIFU STEPS anslag om 520 stipendiater fram til år 2016.
Ingen fasitsvar
Statsråd Aasland svarer at det ikke kommer noen slik melding, og at man foreløpig ikke vil tallfeste antall stipendiatstillinger, men vente på statsbudsjettet.
I svarbrevet uttaler Aasland at «Tallene frå Nifu Step er ikke et fasitsvar når det gjelder behovet for stipendiatstillinger. Nifu Steps vurderinger bygger ikke på det reelle behovet, men er en vurdering knyttet til oppfylling av prosentmål». – Da synes jeg svarene gir grunn til å forsterke den uroen som universitetsrektorene har uttrykt tidligere, sier Dørum. – Det er i så fall et klart løftebrudd med Regjeringens ambisjoner om å øke antall forsker- og stipendiatstillinger i Soria Moria-erklæringen, legger Dørum til.
I statsbudsjettet for 2008 ble det bevilget midler tilsvarende 350 stillinger, noe som er altfor svakt i forhold til behovet. – Det kreves mer enn å halvveis nulle ut et hvileskjær for å gi forskningen det handlingsrommet som er nødvendig for at forskningsmiljøer skal ha gode nok rammebetingelser for å produsere kunnskap, understreker Dørum.
Urovekkende svak forskningssatsing
Fordi rekrutteringsutfordringene i universitets- og høyskolesektoren er omfattende, og fordi det er behov for nye stipendiatstillinger, mener Odd Einar Dørum at regjeringens forskningssatsing er urovekkende svak. – Den mangler konkrete rekrutteringstiltak, og dette er et åpenbart brudd på opptrappingsplanen Stortinget stilte seg bak i forbindelse med behandlingen av forskningsmeldingen, mener han.
– Det er grunn til å frykte at Regjeringen verken har hjerte eller vilje til å prioritere hva norsk forskning trenger. – De rødgrønnes manglende vilje til å prioritere penger som skal sikre disse stillingene, er trolig hovedårsaken til at meldingen er utsatt. Regjeringens sjanse ligger nå å vise kraft i statsbudsjettet for neste år, avslutter Dørum.