Fordømmer maktbruk i Georgia

Venstres utenrikspolitiske talskvinne, Anne Margrete Larsen, fordømmer all maktbruk i Georgia. Hun oppfordrer partene til å legge ned våpnene og satse på en politisk løsning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


På grunn av desinformasjonen som partene bevisst sprer som del av krigføringen, er det vanskelig å få et klart bilde av hva som egentlig skjer. – Det som imidlertid synes klart er at sivilbefolkningen er blitt påført store lidelser, fremholder Larsen. Mange er blitt drept eller skadet i kamphandlingene, og mange flere har måttet gi slipp på alt de eier og legge på flukt.

Rå maktbruk
Larsen er dypt skuffet over at en konflikt i dagens Europa løses på denne måten. Konflikten viser at utøvelse av rå maktbruk ikke er et historisk fenomen i vår verdensdel. Hun frykter at flere væpnede oppgjør kan følge i kjølvannet av denne, bl.a. ved at krigene i utbryterregionene i Georgia sprer seg til andre land i Kaukasus.

– Den overveldende russiske maktbruken er en stor skuffelse for alle oss som har håpet på en mer sivilisert russisk utenrikspolitikk, fremholder Larsen. Russland har i denne konflikten viset en total forrakt for et annet landes territorielle suverenitet ved å føre kamphandlinger langt inne på Georgias territorium. Russerne kan dermed ikke, som i Tsjetsjenia, dekke seg bak argumentene om trusselen mot Russland territorielle integritet og "ikke-innblanding i indre anliggender".

Historiske røtter
Larsen peker på at konfliktstoffet har dype historiske røtter, men at den ikke synes å være motivert ut fra etnisk hat eller uforsonlige motsetninger mellom folkegrupper. Krigen synes først og fremst å være drevet frem av politiske ledere. Georgias president Mikhail Saakasjvili satte i gang krigen gjennom et hasardiøst overraskelsesangrep. Mye tyder på at han har feiltolket den politiske og annen støtte han kunne påregne fra EU og USA. Russlands svar kom raskt og overveldende.

Vedvarende krigshandlinger inne i Georgia vitner om at Russland har motiver som går utover det å beskytte de som har fått utstedet russiske pass i Sør-Ossetia. Å statuere et eksempel på det revitaliserte Russlands makt i Kaukasus, å forpurre et georgisk medlemskap i NATO, og å forstyrre flyten olje som går gjennom Georgia (og ikke Russland) til Vest-Europa peker seg her ut.

Larsen oppfordrer alle som kan, herunder spesielt USA og EU, til å legge et press på partene for å komme frem til en politisk løsning på konflikten. Norge bør også bidra, blant annet gjennom FN og OSSE.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**