Ønsker lavere flypriser på Helgeland

Alstahaug Venstre oppfordrer ordføreren i Alstahaug om å mobilisere til kamp for lavere flypriser på Helgeland. Oppfordringen kom i et brev sendt til ordføreren. Hele brevet kan du lese her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Åpent brev til ordfører i Alstahaug

Ang prisjustering av flybilletter ved ny flyruteanbud på Helgeland

I januar 2006 ble det lagt fram en rapport om prisutviklingen på flybilletter på kortbanenettet i Norge. Rapporten som ble utarbeidet av Handelshøgskolen i Bodø og Transportøkonomisk institutt, viser at prisene på kortbanenettet steg med 10 prosent mellom 2002 — 2006. Samtidig viste rapporten at prisene på stamrutenettet sank med rundt 20 prosent. I rapporten ble det også anbefalt at staten skulle gå inn med penger slik at billettprisene på kortbanenettet også kunne bli lavere.

I forbindelse med utlysningen av forrige anbudsrunde for Finnmark og Nord-Troms, gjennomførte Samferdselsdepartementet som en prøveordning en prisjustering av maksimalprisene. Maksimalprisene ble for disse to regionene redusert med 20 prosent. Det vil si at befolkningen i Finnmark og Nord-Troms i snart 3 år har nytt godt av denne ordningen som førte til lavere flypriser på kortbanenettet.

I april 2009 går Widerøes nåværende konsesjoner for flygning i Nordland, Troms og Finnmark ut. Samferdselsdepartementet er i den forbindelse godt i gang med å forberede ny utlysning av flyruteanbud, men departementet ønsket ikke å si noe om ordningen i Finnmark og Nord-Troms skulle videreføres da undertegnede var i kontakt med dem 7. august. Ei heller om ordningen i neste konsesjonsrunde skulle utvides til å gjelde flygning på kortbanenettet i andre deler av landet.

Med den optimismen som nå rår på Helgeland, er det viktig å bruke alle tilgjengelige virkemidler for blant annet å få folk til å bosette seg her i regionen, og bedrifter til å etablere seg. Et attraktivt og godt flytilbud, til rimeligere priser enn dagens prisnivå, vil etter Alstahaug Venstres oppfatning være et meget viktig virkemiddel. Lavere billettpriser vil føre til økt bruk. Kortbanenettet er viktig for kollektivtrafikken, og på mange steder på Helgeland er også fly det eneste alternativet for å få til en effektiv tidsbruk både innen offentlig forvaltning og næringsliv. Lavere flypriser vil også gi et viktig signal om mulighet til høyere aktivitet i regionen.

Alstahaug Venstre ønsker en prisjustering av flybillettprisene på Helgeland. Derfor oppfordrer vi ordføreren i Alstahaug til å mobilisere de andre ordførerne på Helgeland til en siste felles aksjon før utlysning av ny anbudsrunde. Men det må handles raskt.

Mvh

Hanne Nora Nilssen
Alstahaug Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**