Kjempet for å fjerne vraket
Det er egentlig vanskelig å finne ord i denne alvorlige saken. Jeg har ved en rekke anledninger gjennom årenes løp satt fokus på Murmansk-vraket, og forlangt det blir fjernet. Dette kravet fra både meg og andre, ble avfeid med at det ikke var noe radioaktivt eller annet miljøskadelig materiale ombord i dette vraket. I tillegg ble det argumentetert for at det ville koste for mye å fjerne vraket, fortsetter Vera Lysklætt.
Hvem skal vi stole på?
– Statens Forurensingstilsyn, Statens strålevern, Sjøfartsdirektoratet og Kystverket, benektet alle at vraket inneholdt radioaktivt materiale. – Hvem i all verden skal vi som innbyggere og politikere kunne stole på i slike spørsmål, for å være trygg på at den faglige informasjonen som vi får er riktig? Dette er derfor en svært alvorlig sak, sier Lysklætt.
Tar saken opp med Helga Pedersen
– Jeg vil umiddelbart ta denne saken opp med Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen, som hittil har vist en altfor defensiv holdning i denne saken. Murmansk-vraket må vekk fra Sørøya, og det før høst- og vinterstormene setter i Finnmark. Dette er miljøkriminalitet av verste sort, og vraket må fjernes.
Alle kortene må på bordet
– Denne tragiske saken skal vi til bunns i. Dette burde aldri ha skjedd, og må ikke skje igjen. Derfor må vi få en granskning av denne saken, slik at vi finner ut av hvor det har sviktet for 14 år siden, avslutter Vera Lysklætt.