Når regjeringen feiler

– Jeg ønsker større lokal medvirkning og fleksibilitet også innenfor lov og orden, slik at en kommune kan velge å prioritere bedre polititjenester til sine innbyggere enn det regjeringen mener er rimelig, skriver leder i Skedsmo Venstre, Boye Bjerkholt, i sitt svar på kritikken til forslaget om kommunalt politi.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Av Boye Bjerkholt, leder i Skedsmo Venstre

Politibil

Foto: hover, sxc.hu

Anette C. Elseth i Sørum Frp og Steinulf Listerud fra Strømmen mener at løsningen på manglende ressurser i politiet er mer penger fra staten. Jeg er ikke uenig i at årsaken til at politiet på Romerike har problemer med å utføre alle arbeidsoppgaver, er manglende statlige bevilgninger. Utgangspunktet mitt er imidlertid hva vi som lokale folkevalgte bør få lov til å gjøre når regjeringen feiler.

Når regjeringen ikke følger opp med nok politiressurser, mener jeg at kommunen må få mulighet til å supplere med egne folk til å sørge for ro og orden der det trengs. Det er bred konsensus om at et viktig tiltak for å løse opp i helgebråket i Lillestrøm er mer synlig politi. Men så lenge kommunen ikke rår over noen egne virkemidler, er man helt prisgitt regjeringens politikk, og den består i en systematisk underbevilgning til politiet som gjør at innbyggerne i Skedsmo ikke får de lokale polititjenestene de bør ha krav på.

Jeg ønsker større lokal medvirkning og fleksibilitet også innenfor lov og orden, slik at en kommune kan velge å prioritere bedre polititjenester til sine innbyggere enn det regjeringen mener er rimelig. Det kommunale politiet skal være et supplement til det statlige, og skal ha synlighet og service som sitt arbeidsfelt. På den måten vil de kommuner som prioriterer det, få mer synlig politi i gatene. Det vil i seg selv kunne forebygge bråk, og dessuten vil vi da ha politi tilstede som kan gripe inn raskt når det trengs og stoppe bråk før det rekker å utarte seg. Det tror jeg kan være en god investering for en kommune, selv om regjeringen ikke er enig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**