Bekymret for Kinas undertrykkelse av uigurene

Venstres nestleder Trine Skei Grande ser med uro på reaksjonene kinesiske myndigheter kan iverksette mot uigurene etter at 16 kinesiske politimenn nylig ble drept i Kashgar ved grensen til uigurenes provins, Xinjiang.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


– Kinesiske myndigheter bør ikke bruke denne hendelsen som et påskudd til ytterligere å intensivere undertrykkelsen av uigurene, understreker Skei Grande.

Oppfordrer til tilbakeholdenhet
Stikk i strid med avgitte løfter er grepet om uigurene blitt strammet til under forberedelsene til de olympiske leker i Beijing. Sentrale stikkord er frihetsberøvelse, dødsstraff (mer hyppig enn i resten av Kina), tvangsflytting, konfiskering av pass – og ødeleggelse av nasjonale, kulturelle og religiøse symboler.

 Trine Skei Grande er bekymret for reaksjonene etter drapene i Kina.

Trine Skei Grande er bekymret for reaksjonene etter drapene i Kina.
Foto: Rune Kongsro

Skei Grande oppfordrer kinesiske myndigheter til tilbakeholdenhet, og minner om at uigurenes leder, Rabiya Kadeer, gjentatte ganger har fremholdt at hun ønsker en fredelig og vellykket avvikling av de olympiske leker i Beijing. Hun har dessuten gjentatt forsikringene om at uigurene ikke ønsker løsrivelse fra Kina. Kadeer har selv sittet i kinesiske fengsel og leder nå "Uyghur American Association" (UAA) fra sitt eksil i USA.

– Kina har lagt lokk på saken
– Kadeer har i en nylig pressemelding fremholdt at det ikke foreligger informasjon fra uavhengige kilder om hvem som står bak drapene i Kashgar. Det samme gjelder med hensyn til hva motivene kan ha vært, herunder om de var å ramme de olympiske leker i Beijing. UAA har derfor satt i gang egne undersøkelser. Dette er ikke lett da kinesiske myndigheter har lagt et lokk over denne saken og iverksatt tiltak for å forhindre at journalister rapporterer om drapene, sier Skei Grande

Skei Grande fremholder at hvis det skulle vise seg at en uigursk terrorgruppe står bak drapene, "East Turkestan Islamic Movement" er blitt nevnt, representerer de i så fall en liten gruppe med ekstremister. UAA og det store flertall uigurer ønsker å oppnå sine mål med fredelige midler, herunder retten til å utøve sin religion i fred og ha en egen nasjonal identitet. – Kinesiske myndigheter bør ikke straffe et helt folk for hva en marginal gruppe med ekstremister kan ha gjort, poengterer Skei Grande.

Trenger dialog
Skei Grande mener at løsningen på Kinas problemer i Xinjiang ikke ligger i økt undertrykkelse. Det vil bare skape grobunn for flere ekstremister og kunne frembringe voldelige motreaksjoner av typen vi nettopp har vært vitne til i Kashgar. Hun mener at løsningen ligger i at kinesiske myndigheter innleder en dialog med uigurene for å ivareta deres grunnleggende rettigheter – med sikte på en fredelig sameksistens innenfor Kinas nåværende grenser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**