Bekjempelse av fattigdom

Regjeringens store mål i denne regjeringsperioden skulle være å avskaffe fattigdom. Det har vist seg å være en vanskelig kamp, som langt fra er vunnet. – Venstre deler regjeringens mål, men vi mener det nå er på tide å finne nye løsninger, sier André N. Skjelstad (V).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Mennesker er ulike, og trenger ulike løsninger. -Derfor må velferdstilbudene alltid bygge på respekt for det enkelte menneskes integritet, og i langt større grad tilpasses den enkeltes ønsker og behov enn i dag, mener André N. Skjelstad. For Venstre handler velferdspolitikk om en sterk offentlig velferdsstat som gir like muligheter, tør å prioritere dem som trenger det mest og som har respekt for at borgerne ønsker ulike løsninger. – Vi må gi slipp på de store og standardiserte løsningene på over hvordan folk skal leve sine gode liv, til fordel for det som passer hver enkelt best, sier Skjelstad.

Rammer tilfeldig
– Hovedutfordringen er å rive ned alle de usynlige murene som finnes mellom ulike etater og institusjoner. Disse murene gjør at vi ikke klarer å få til målrettede tiltak som treffer de enkeltindividene som av ulike årsaker sliter med å få endene til å møtes, mener Skjelstad. – Det hjelper ikke med en statlig veiledende norm for sosialhjelpsatser dersom du ikke får hjelp med rus- og/eller psykiatriproblemer, sier han.

 Venstre har fremmet flere forslag som vil bidra til en effektiv fattigdomsbekjempelse.

Venstre har fremmet flere forslag som vil bidra til en effektiv fattigdomsbekjempelse.
Foto: Microsoft

En annen utfordring er å finne ut hvem som trenger hjelp, og å utrede hvordan vi kan nå disse best mulig. – For hvem er egentlig de fattige i Norge? spør Skjelstad. – Venstre vil arbeide med en mer presis modell for å klargjøre denne debatten, legger han til.

– Det er et problem saksbehandlere ved NAV har alt for mye å gjøre til at de greier å fatte gode vedtak i alle enkeltsakene, sier Skjelstad. – I tillegg er sosialhjelpssatsene i mange kommuner satt så lavt at det ikke dekker nødvendig utgifter for mange. Skjelstad mener at dette til sammen er noe av forklaringen på at mange blir sittende fast i fattigdomsfella. – Man finner ikke de riktige tiltakene for den enkelte, og mange av dem som får hjelp, får ikke den hjelpen de trenger, sier han videre.

Nye fattigdomstiltak
– Tiden er forbi for store kollektive løsninger. Vi trenger målrettede tiltak, mener Skjelstad. Venstre har fremmet flere forslag som vil bidra til en effektiv fattigdomsbekjempelse. Skjelstad nevner i denne sammenheng bl.a. forsøk med borgerlønn, gratis tannhelse for enkeltgrupper, økt satsing på rusomsorg og flere tiltaksplasser for mennesker som har problemer med å komme inn i arbeidslivet.

I Norge er det ikke lenger viktig å gi mer til alle. – Fattigdom i Norge er ikke et klasseproblem, men et problem som rammer enkeltmennesker — ofte svært tilfeldig og uventet, mener Skjelstad, og han legger til at Venstre ønsker å gi alle en trygghet i bunn i form av en borgerlønn eller garantert minsteinntekt, supplert med individuelle løsninger som kan hjelpe den enkelte ut av fattigdom og til et verdig liv. – Det krever store ressurser å bekjempe fattigdom, men vi har ikke råd til å la være, avlutter Skjelstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**