Tannbehandling bør sidestilles med legebesøk

Venstre mener det er trist at regjeringen ikke benyttet sjansen til å bedre ordningene for de som trenger det mest da de la fram sin tannhelsemelding i vår, skriver Jan Einar Henriksen, varaordfører i Risør og nestleder i Aust-Agder Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Jan Einar Henriksen - Risør havn

Foto: Wenche Hageli Henriksen

Det er også urimelig at nødvendig behandling av tenner og sykdommer i munnhulen skal behandles adskilt fra andre sykdommer og adskilt fra det offentlige helsevesenet. Det finnes ikke faglige grunner til at tannhelsebehandlingen skal være adskilt fra annen medisinsk behandling.

Størstedelen av befolkningen har god tannhelse, men utsatte grupper som rusmisbrukere, eldre, sosialhjelpsmottagere og kronikere rammes av at regjeringen ikke styrker denne delen av helsevesenet. Venstre er glad for at vi har fått med regjeringpartiene på at fastlegene kan gi direkte henvisning til terapeut forut for tannbehandling for tortur — og overgrepsofre, men vi hadde ventet at regjeringen skulle få til bedre ordninger for de som trenger det mest.

Det er en uverdig situasjon for folk som må ta opp lån for å betale tannlege-regningene sine. I mange lavinntektsfamilier vet vi også at tannlegebesøk blir nedprioritert. Mange med lav inntekt dropper tannlegen med det resultat at problemene og kostnadene vokser. Venstre vil derfor at personer med lav inntekt skal få gratis tannlegebehandling.

Venstre vil ha en stor og omfattende reform, slik at tannsykdommer og tannbehandling ble behandlet likt med andre medisinske tilbud. På sikt bør tannbehandling sidestilles med legebesøk. En offentlig finansiert ordning knyttet til tannhelsebehandling vil gi utsatte grupper verdighet og sikre bedre tannhelse for hele befolkningen. En gradvis innfasing over tid vil være den beste metoden som på sikt skal dekke store utgifter til nødvendig tannbehandling for alle.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**