– Kraftige uværsskyer over norsk forskning

Venstres forskningspolitiske talsperson Odd Einar Dørum er bekymret for situasjonen for rekruttering av forskere. – Regjeringens vilje til å satse på forskning blir mer og mer uklar, og ambisjonene mer og mer utydelige, sier han til Stavanger Aftenblad i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

 Det er en bekymringsfull mangel på nyrekruttering av forskere, mener Odd Einar Dørum (V).

Det er en bekymringsfull mangel på nyrekruttering av forskere, mener Odd Einar Dørum (V).
Foto: Microsoft

Tidligere i sommer sendte Odd Einar Dørum et brev med to spørsmål til statsråd Tora Aasland. Han ville vite hvorvidt statsråden opprettholdt garantien om å legge fram en egen rekrutteringsmelding, og om målet om 520 stipendiater årlig innen år 2016 ville bli nådd. Dette ble tallfestet av NIFU STEP på oppdrag fra tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal, og er det sektoren trenger for innfri målet om at 3 prosent av BNP skal brukes på forskning. Nå er svaret fra Tora Aasland kommet. Hun svarer negativt på begge spørsmål.

Ingen melding
– Aasland svarer at det ikke kommer noen slik melding, og at man ikke vil tallfeste antall stipendiatstillinger, men vente på statsbudsjettet. Da synes jeg svarene gir grunn til å forsterke den uroen som universitetsrektorene har uttrykt tidligere, sier Dørum til Aftenbladet.

 Universitetene får ikke det mannskapet de trenger av Regjeringen.

Universitetene får ikke det mannskapet de trenger av Regjeringen.
Foto: UiA

Gravlegger 3 %-satsingen
– Jeg synes begrunnelsene er nokså spesielle. Aasland skriver i praksis at alt skyves ut i det blå fordi alt henger sammen med alt. Sektoren har mangel på vitenskapelig utstyr og tidsriktige bygninger, og derfor skal de altså heller ikke få folkene de trenger, påpeker Dørum. – Regjeringens målsetninger i saken settes til side, på tvers av anbefalinger fra en samlet sektor og fra regjeringens egen utredning. NIFU Step-undersøkelsen omtales som «ingen fasit,» «bygger ikke på det reelle behovet» og annerledes «enn det departementet vurderer som realistisk». Legger man faglige kriterier til grunn betyr det at Regjeringen i praksis endelig gravlegger 3%-satsingen som ble fremhevet som et sentralt mål i Soria Moria. Det er også en nokså spesiell praksis siden Regjeringen da står tilbake uten noen faglig utredning.

Soria Moria avblåst
– Jeg konstaterer at satsingen i Soria Moria-plattformen er avblåst. Regjeringen overser enkelt det store behovet som finnes i sektoren, ikke minst for å takle generasjonsskiftet vi vet er på trappene. Regjeringen avlyser og avfeier den dokumentasjonen Regjeringen selv bad om for å vite hvilke mål de skulle sette seg. Prosentsatsingen i Soria Moria ble av Aasland tidligere omtalt som at den skulle «skinne som en ledestjerne» – nå minner det mer om månens bakside, mener Dørum. – Disse problemene viser åpenbart at man har en statsråd i pengenød, midt i en regjering uten vilje til å satse på forskning og høyere utdanning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**