– Fortsatt synsing fra Huitfeldt

– Anniken Huitfeldts bekymringer er ikke noe mindre synsende i dag enn tidligere, mener Venstres nestleder Trine Skei Grande. Skei Grande var saksordfører da Stortinget behandlet friskoleloven i forrige stortingsperiode. – At John Bauer-kjeden valgte å bryte norsk lov er kjedelig både for dem og for andre som mener friskoler er fornuftig, men det endrer jo egentlig ingenting. Skurker finnes i alle leire, også blant offentlige skoler som ikke følger regler og pålegg. Men det kan jo ikke være lovens feil at den brytes!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Anniken Huitfeldt kritiserer tilhengerne av friskoleloven for å ikke ta inn over seg at loven oppmuntrer til regelbrudd og kommersialisering. Hun henviser i Dagbladet til at hun ble avfeid som “synsende” i debatten om loven. Den argumentasjonen har ikke Skei Grande stor sans for.

 Det store flertallet av friskoler drives lovlydig, påpeker Trine Skei Grande (V).

Det store flertallet av friskoler drives lovlydig, påpeker Trine Skei Grande (V).
Foto: Venstre

Blir hengt ut som skurker
– Det er tydeligvis grunn til å minne om at det store flertallet av friskoler drives lovlydig, påpeker Skei Grande. – Friskolenloven ble ikke laget for å tekkes John Bauer og andre kommersielle skoleaktører. Den ble laget for å lage et bedre regelverk for blant annet Montessorri- og Steinerskoler som også Arbeiderpartifolk sender barna sine til, og for å gjøre det lettere for små og ideelle aktører å kunne drive skole uten å måtte knytte seg til alternative pedagogiske eller religiøse retninger. Den muliggjorde for eksempel foreldredrevne skoler på steder der kommunen valgte å legge ned skolen, eller der foreldre var misfornøyde med det kommunale skoletilbudet. Disse idealistene burde møtes med respekt, men blir hengt ut som kjeltringer av Huitfeldt, mener Skei Grande.

Lover skal ikke brytes uansett
– Det virker som om Anniken Huitfeldt mener at lover ikke bør lages dersom de risikerer å brytes. Men det er jo en helt meningsløs innfallsvinkel for en lovgiver. Det at John Bauer AS ble avslørt og nå legger ned sin virksomhet i Norge, er som det skal være. Friskoleloven åpner ikke for privat utbytte, og bryter man en lov må man straffes. Andre som følger loven, skal verken straffes eller mistenkeliggjøres i et rettssamfunn. Dette er egentlig litt ABC for en statsråd, avslutter Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**