ÅPENT BREV TIL OVE TRØEN, ARENDAL HERREGAARD

Som nabo og berørt av planene for utbyggingen av Arendal Herregaard, har jeg noen betraktninger og noen spørsmål som jeg vil utfordre eier Ove Trøen til å svare på, skriver Tønnes Chr. Larssen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det synes ikke som om dialog mellom ham og oss naboer har vært prioritert høyt nok. Dette bygger jeg bl.a. på Trøens ulike uttalelser til media om "oss naboer".

Som naboer har vi i utgangspunktet sett positivt på at Breidablikk ble restaurert og at det ble satt i gang hotellvirksomhet. Videre ser vi positivt på at det gamle industriområdet mot sør blir forskjønnet gjennom utbygging. Hadde du bare stoppet med dette, hadde alt kunnet vært fryd og gammen.

Du har arrangert to informasjonsmøter for oss naboer. På det første uttalte du at det var en selvfølge at dere vil lytte til naboenes innspill og prøve å ta hensyn til disse. Da de nye planene ble lagt fram i april, følte vi oss imidlertid fullstendig overkjørte.

I reportasje i Agderposten hvor Emil Stave og Kari Gjervold uttaler at du har gått fram på en sterkt kritikkverdig måte overfor ulike huseiere med tanke på å foreta oppkjøp av eiendommer, sier du at disse påstandene ikke er korrekte. Dersom likevel noen skulle ha oppfattet det slik, ville du beklage dette.
Du husker sikkert at Gerd Liv Valla sa akkurat det samme til media da hun ble beskyldt for å ha overkjørt medarbeidere i LO. Dette ble oppfattet som om hun ikke innrømmet noe som helst!

I Arendals Tidende i forrige uke uttaler du at naboene kjører et råttent spill etter at at Sandum og omegn Velforening har kommet med en uttalelse. Du hevder videre at dere er profesjonelle utbyggere og at dere kjører en ryddig og god prosess. Naboene bør forholde seg til de faktiske sannhetene i denne saken, sier du.
Utfra det som har foregått uten vår kjennskap, med de samtaler du har hatt med enkeltpersoner om salg av eiendom, med de framstøt du har hatt overfor politikere og sentrale saksbehandlere hvor du bl.a. har spandert lunsjer på hotellet, er det vel kanskje ikke så rart at det oppstår en mengde rykter og at det skapes en meget sterk uro hos mange av oss?
Vi synes jo ikke at måten du har forholdt deg til naboskapet på har vært med å skape åpenhet og innsyn i "de faktiske sannhetene i denne saken". Dette er vel heller ikke primært naboenes ansvar?

Spørsmål 1: Mener du at vi som naboer er godt ivaretatt i den framlagte utbyggingsplanen og at vi gjennom den prosessen dere kjører blir tatt nødvendig hensyn til og hva mener du med at vi kjører et råttent spill?

Du har gjennom ditt forslag til reguleringsplan lagt deg på en konfrontasjonslinje ved at du forutsetter at hele det aktuelle utbyggingsområdet skal kunne stilles til din disposisjon — om nødvendig ved at bystyret vedtar å ekspropriere arealer fra grunneiere som ikke vil selge til deg frivilling.
For å få til den veiløsningen som du ønsker, mangler du arealer som to grunneiere ikke vil selge (ifølge den informasjonen jeg sitter inne med).
For å få bygget ut mot sør mangler du arealer mot vest for å få hele konseptet på plass, her er det en grunneier som ikke vil selge. Det samme gjelder areal til bygging av leieligheter mot sørøst, her er det også en grunneier som ikke vil selge.
Vi naboer er såpass på vakt overfor deg og dine framstøt at vi til og med kan ha deg mistenkt for ha planlagt badeanlegg på det arealet mot sørvest (hvor grunneier ikke vil selge) for å presse fram en ekspropriasjonsløsning. Du vet meget godt at Arendals politikere er positive til at kommunen slipper store utgifter til utbygging av badeanlegg og at de sannsynligvis vil være fristet til å la dette være avgjørende i beslutningsprosessen.
Dermed vil det være relativt enkelt for bystyremedlemmene å ekspropriere resten også, tenker du kanskje.

Spørsmål 2: I og med at dette er viktige brikker for å planene dine på plass, synes du at profesjonelt og helt greitt at du kan forutsette at disse arealene blir ekspropriert til dine formål?

Det forutsettes også ekspropriasjoner for å få til en fornuftig gang-atkomst til båtanlegget du planlegger i fjellet mot nord i Sandum-kilen.

Spørsmål 3: Er det i forslaget til regulering arealer til båtanlegget lagt inn forutsetning om at det skal være tilgjengelig atkomst fra Sandum-området til båthavnen? Er dette gitt som informasjon til kommunens politiske ledelse?

Ove Trøen, som du skjønner er vil lite begeistret for å få et slikt gigantisk hotellanlegg i vårt naboskap. Dels fordi bomiljøet vårt vil bli vesentlig forringet, dels fordi Sandum og Hoveområdet vil bli påført en voldsom trafikkøkning både pr. bil og til fots med fare for en voldsom slitasje på Spornes og Hoveområdet.
Vi synes ikke at du har tatt slike hensyn i planene dine, og det både skuffer og irriterer oss.

Til slutt: Du oppfordres personlig til å svare på disse spørsmålene slik at leserne og vi naboer kan få fram dine synspunkter.
Hvis du ønsker at vi skal komme i bedre dialog, er det bare å invitere til informasjons- og samtalemøter med oss i samlet forum — vi vil stille opp!

Hilsen
Tønnes Christian Larssen
Sandum

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**