Verdens øyne på Kina

Venstre frykter at en ukritisk OL – deltakelse blir tatt til inntekt for etpartidikataturet i Kina.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Leder Geir Olav Knappe i Namsos Venstre mener det er postivt at det nå settes et økt fokus på menneskerettighetssituasjonen i Kina. Det er nå bare uker igjen til åpningsseremonien av sommer-OL 2008, og Venstre oppfordrer de norske idrettsutøverne som skal delta i OL, om å sette seg inn i og engasjere seg i menneskerettighetenes vilkår i Kina. Det kan være med på å spre kunnskap om forholdene kinesere lever med før, under og etter sommer-OL.

Venstre frykter at en ukritisk OL-deltagelse blir tatt til inntekt for ettpartidiktaturet i Kina. Situasjonen i Tibet setter et nødvendg søkelys på menneskerettighetssituasjonen i Kina. De grove og systematiske menneskerettighetsbrudd som i dag blir begått mot minoriteter, som for eksempel det tibetanske folket, må stanses.

Regjeringen må derfor være tydelige overfor kinesiske myndigheter i kravene om forbedringer av menneskerettighetssituasjonen. Dette med respekt for over en milliard kinesere som daglig blir avskåret grunnleggende menneskerettigheter

Venstre mener at følgende ultimate krav må stilles til regimet:
Ytrings- og trosfrihetene må styrkes
Pressen må få full pressefrihet
Sensuren på internett må oppheves
Ingen må få dom uten rettssak
Politiske fanger må løslates

Så får vi håpe at sommer-OL blir en sann idrettsfest med global forbrødring over landegrensene og at dette blir starten på en merkbar forbedring av mennskerettighetssituasjonen i verdens største diktatur.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**