Vergemålslov til stryk

Overformynderiet styres etter en lov fra 1927. Den er ikke tilpasset foreldres sparerutiner for egne barn eller såkalte barneforsikringer. – Dørum fikk som justisminister på plass utredningsarbeidet for en ny lov i 2004, men regjeringen somler med å få lagt frem et nytt lovforslag for Stortinget, sier Venstres Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Venstre har ved flere anledninger etterlyst et nytt lovforslag fra justisminister Knut Storberget, etter at utredningsarbeidet for en ny lov ble ferdig allerede i 2004 (NOU 2004:16). Til tross for Venstres etterlysninger vil ikke Storberget fastsette en dato for en ny lov, annet enn å love at et nytt forslag kommer i 2009.

 - Med regjeringens somling blir ikke en ny lov ferdig før tidligst høsten 2009, sier Skei Grande.

– Med regjeringens somling blir ikke en ny lov ferdig før tidligst høsten 2009, sier Skei Grande.
Foto: Rune Kongsro

Bordet dekket
– Her var bordet dekket, og vi har kommet med flere forslag for å hjelpe regjeringen i gang. Med denne somlingen blir ikke loven ferdig før tidligst høsten 2009. Da har regjeringen brukt 4 år på arbeidet. Den er vanskelig å karakterisere dette som noe annet enn en nedprioritering, sier Trine Skei Grande.

Se også innslag på NRK nyheter.

Dagens vergemålslov fra 1927, er bl.a. ikke tilpasset såkalte barneforsikringer. Ved forsikringsutbetalinger som beløper seg til mer enn kr. 75 000, er det Overformynderiet som skal forvalte pengene til barn under 18 år til barnets beste.

 Vergemålsloven kan også skape problemer for foreldre som sparer penger til sine barn.

Vergemålsloven kan også skape problemer for foreldre som sparer penger til sine barn.
Foto: Microsoft

Problemer med sparing
Men dagens Vergemålslov kan også skape problemer for foreldre som sparer penger til sine barn.

– Mange foreldre sparer i dag hele eller deler av barnetrygden i barnas navn. Dersom det eksempelvis spares kr 500 hver måned, vil beløpsgrensen på kr 75.000 nås før barnet er fylt 13 år. I realiteten griper overformynderiet inn og blir overformyndere til foreldrene til de barna som mer eller mindre tilfeldig når beløpsgrensen på 75.000 kroner, Dette er ikke intensjonen bak vergemålsloven, påpeker sier Skei Grande.

Senest i februar la Venstre fram et representantforslag om Vergemålsloven og overformynderiets forvaltning av umyndiges midler. Der foreslår Venstre å fastsette ny forskrift i medhold av vergemålsloven § 63 hvor beløpsgrensen heves fra kr. 75 000 til kr 200.000.

Se Venstres forslag på Stortinget.no.

Vil se på beløpsgrenser
Forslaget fikk ikke flertall i Stortinget, men ble sendt videre til Justisdepartementets arbeid med ny Vergemålslov. I Kveldsnytt 20. juli 2008 varslet imidlertid Barne- og likestillingsministeren at beløpsgrensene var noe Regjeringen ville se nærmere på.

– Dette er jo et delvis positivt signal. Men hadde regjeringen hatt litt tiltakslyst her, så er det ikke noe i veien for å heve beløpsgrensen gjennom en forskrift uten å vente på en lang lovprosess, avslutter Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**