Vinner kampen om Nytorget

I løpet av august sender kommunen ut anbudskonkurransen for utredning av av Byhallen fjellhall under Bergeland. Venstres forslag følges dermed endelig opp. -Dette kan sikre at Venstre får støtte i sitt syn om at et parkeringsanlegg som graves rett ned på plassen ikke kan gjennomføres. Venstres medlem i Storhaug bydelsutvalg, Roar Hauen og nestleder i byutvikling Helge Solum Larsen håper nå på samarbeid for å bevare Nytorget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Nytorget St. Petri kirke

Foto: HSL

Venstre har arbeidet uavbrutt for at Nytorget skal reddes for ettertiden. Det verste med reguleringsplanen som ble vedtatt i februar 2006 var det å rasere den verneverdige bebyggelsen og å grave et parkeringsanlegg rett ned i bakken på plassen. Dette ville ødelagt Nytorget for ettertiden. Da planen ble vedtatt i 2006 stemte Ap, FrP, Høyre, KrF og Senterpartiet for å gjøre dette.

Venstres forslag om fjellhall
Venstre fremmet da det viktige forslaget om å utrede en fjellhall under Bergeland:
"Det skal startes planlegging av Byhallen parkering, i fjell under Bergeland / Nytorget på Storhaug i tråd med innkommende merknader. Kapasiteten i dette anlegget vil være bortimot ubegrenset, det vil løse parkeringsproblemene i sentrum i uoverskuelig framtid og kan også bidra positivt i forhold til bomiljøene på Blåsenborg og Bergeland. Anlegget kan kobles på overordnet vegnett, slik at sentrumsgatene i stor grad skjermes."

Helge Solum Larsen

Foto: Frode Kleppe

Nå kommer endelig utredningen av Byhallen. Fungerende byplansjef Lise Storaas i Stavanger bekrefter nå at det er fjellhallløsningen som det nå skal arbeides med: "Det utarbeides p.t. v/transportavdelingen forslag til anbudskonkurranse for konsulentoppdrag. Hensikten er å få utredet fjellhall under Bergeland herunder å få utført geologiske undersøkelser. Konsulentoppdraget sendes ut i august. Vi håper å ha et svar på i løpet av høsten 2008."

-Fjellhallløsningen gjør det mulig tenke igjennom på nytt hvordan Nytorget skal bevares for etteritden, sier Helge Solum Larsen. -Nå kan man forkaste ideen om å rive verneverdig bebyggelse for å få plass til midlertidig parkeringsplasser. Vi redder trerekken og Jugendmuren, og det vil være mulig å begynne arbeidet med å gjenreise plassen som det historiske stedet det er. Det er mulig å starte en ny planprosess som sikre Nytorgets kvaliteter og fyller plassen med ny aktivitet som har respekt for de historiske kvalitetene.

Brukerne må involveres

Roar Hauen

Foto: HSL

I beboermiljøet rundt Nytorget ønsker man å bli tatt på alvor når Nytorget nå får en ny sjanse. I første møte etter ferien vil Venstres Roar Houen ta opp i Storhaug bydelsutvalg forslag om en egen brukerundersøkelse for Nytorget. —Nå for det være nok planer som blir tredd ned over hodene på folk som liker Nytorget. Nå må vi få fram hva vi som bruker Nytorget faktisk vil med dette veldig flotte stedet.

Dette vil også være i tråd med forslag som kom fram under konferansen Open Public Urban Spaces, Opus2008 som ble avholdt i Stavanger i slutten av juni og som samlet arkitekter fra hele verden. Under konferansen ble Nytorget i Stavanger brukt som et særskilt eksempel.

Venstres hovedpunkter
Venstre har hatt disse punktene som hovedfokus i det årelange arbeidet med Nytorget:
1. Alle verneverdige hus i området må bevares og vurderes integrert i eventuelt nybygg.
2. Uterommet Nytorget med eksisterende jugendmur, to nivåer og vegetasjon skal bevares.
3. Eventuell nytt parkeringsanlegg må legges som forslaget til Byhallen fjellhall under Bergeland, slik at byggingen ikke skjer på bekostning av kvaliteter Nytorget og bygningsmassen rundt.
4. Bygningshøyder skal tydelig forholde seg volummessig med omkringliggende trehusbebyggelse og Norwegian Wood kriterier må benyttes.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**