NRK-lisensen må avvikles

Roar Sollied mener at det er flere gode grunner til at NRK-lisensen må avvikles. -Primært bør den legges over statsbudsjettet, men den kan også øremerkes over skatteseddelen, sier han i en melding til media:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Roar besøker finsk tremesse

NRK-lisensen må legges om. Dagens ordning er uholdbar av tre hovedgrunner: Den er byråkratisk, den treffer langt fra alle seerne, og den er uforståelig i sin innretning. Overføring til statsbudsjettet er den enkleste ordningen, mens et fast øremerket beløp over skatteseddelen kan også være et langt bedre alternativ enn dagens ordning.

Dagens NRK-lisens er ved siden av årsavgift for kjøretøy blant de mest byråkratiske og unødvendige skattene i landet. Det koster oss faktisk flere titalls millioner bare å kreve inn rundt fire milliarder i NRK-lisens. Når det da også er umulig å treffe alle potensielle seere, samt at man har en ordning der bedrifter/organisasjoner må betale per TV-apparat, uansett hva de brukes til, og at innretningen på lisensen er uforståelig for folk, da er det på høy tid å gjøre endringer.

Folk i utkantene har i årevis klaget på at de ikke får inn alle NRK-kanalene, mens de må betale like mye som andre. NRK parerer med at NRKs nye programkanaler ikke koster noe i tillegg, og at man egentlig betaler apparatavgift per husholdning, og ikke programavgift. Men likevel, så sent som i fjor ba NRK kulturministeren om økt lisens til ny kanal. Hvis private bedrifter hadde solgt sine produkter på samme vis, hadde de trolig blitt anmeldt.

Kulturminister Giske sier iflg NRKs nettsider at han ønsker å beholde lisensen fordi NRKs inntekter ikke skal bli en brikke som taper kampen om budsjettoppgjørene i Stortinget. Han mener videre at NRK må få inntekter direkte fra folk og ikke fra politikerne for å sikre at kanalen er uavhengig av politikerne. Jeg mener argumentet er altfor svakt til å rettferdiggjøre dagens lisensinnkreving. Dessuten settes lisensstørrelsen politisk.

Hvis AP står på kravet om å beholde finansieringen hos folket, så får de sørge for bedre treffsikkerhet. Da kan de ta med seg dette tipset: Legg et fast beløp på skatteseddelen til alle over 23 år (tilsvarer over 3 millioner i dag og tallet er økende). Beløpet videreføres direkte til NRK. Da nås alle og man sparer både innkrevings- og kontrollutgifter.

Men det aller enkleste er altså å finansiere NRK over statsbudsjettet.

Se også oppslag på Nordlys nett

Roar Sollied har også i Aftenposten mandag 28. juli et lengre motinnlegg til Et forsvar for NRK-lisensen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**