Museumsreformen blir ikke fulgt opp, og Kulturministeren burde benyttet muligheten RNB gir til å ta igjen etterslepet i forhold til museumsreformen. Venstre foreslo å bevilge 20 millioner kroner for å følge opp museumsreformen i budsjettbehandlingen i fjor høst.
Det hjelper ikke å bare bruke pisk i forhold til konsolideringsprosesser. Økte bevilgninger vil være en reell gulrot for museene som har ganske forskjellige utgangspunkt. Det er heller ikke gitt at konsolideringer er det eneste svaret for alle museene. Her må kulturministeren utvise fleksibilitet når bevilgningene skal fordeles.
I budsjettproposisjonen forventer også Regjeringen at museene "deltar aktivt" i forbindelse med Kulturminneåret 2009. Heller ikke her er det konkrete lovnader om bevilgninger. Venstre mener selvsagt at Museene skal markere Kulturminneåret, men da må også bevilgningene gjenspeile dette. Hvor blir det egentlig av Regjeringens satsing på kulturminner?
Regjeringspartiene stemte mot Venstres forslag om å bevilge 4 millioner kroner til forberedelse av kulturminneåret 2009, og å forsterke satsingen på kulturminnevern med 15 millioner, samt tilføre kulturminnefondet 200 millioner i forbindelse med budsjettbehandlingen høsten 2007. For Venstre vil både økte bevilgninger til museumsreformen og en satsing på Kulturminneåret vil være viktig i den videre behandlingen av revidert nasjonalbudsjett (RNB).