Ja til næringsfradrag for selvstendig næringsdrivende

I dag får ikke kunstnere, artister og andre selvstendig næringsdrivende minstefradrag som vanlige lønnsmottakere. Mange små selvstendig næringsdrivende taper skattemessig fordi det ikke er noe poeng å føre et omfattende regnskap.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

 Maria Aspeseter (V) driver Risør kunstforum

Maria Aspeseter (V) driver Risør kunstforum

En stor andel av selvstendig næringsdrivende i Norge jobber i tjenesteytende næringer eller innenfor kultursektoren. På mange måter kan disse karakteriseres som en slags frilansere, som langt på vei jobber omtrent på lik linje med «vanlige lønnsmottakere».

Det er et faktum er at veldig mange kunstnere tjener mindre enn hjelpepleiere. En vanlig ansatt har et minstefradrag på opptil kr. 67 000. Driver du et lite foretak har du ikke denne muligheten. Med dagens ordning er konsekvensen en klar forskjellsbehandling, for eksempel betaler en selvstendig kulturarbeider med en skattbar inntekt på 200.000 kroner opptil 18.000 kroner mer i skatt enn en «ansatt» kulturarbeider med samme inntekt.

Derfor har Venstre fremmet forslag i Stortinget om at det innføres en rett til å gi selvstendig næringsdrivende mulighet til å velge et næringsfradrag på linje med, og i samme omfang som, vanlige arbeidstakeres rett til minstefradrag. Venstre vil at Regjeringen snarest og senest i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2008 fremmer nødvendige endringer i skatteloven.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**